TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275990. návštěvník.
Tento den 343.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2010
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Nejchladnější
Článek:Ahoj kluci,
jako správní sportovci určitě víte, že v tomto měsíci proběhne v kanadském Vancouveru zimní olympiáda. Únor je skutečně mrazivý měsíc. U nás klesne teplota maximálně k -20 °C, na severu Kanady třeba k -60 °C. Na Zemi ale existují ještě mrazivější místa a mnoho kuriozit, které jsou se zimou spojeny. Chladná však mohou být i lidská srdce. Chcete se dozvědět víc? Čtěte dál.

Antarktida – mrazivá královna
Šestý světadíl Antarktida se může chlubit tím, že na ní nikdy nebude „tepleji“ než -20 °C. Ale i tato teplota je v bílé zemi na jihu zeměkoule obrovskou výjimkou. Dlouhodobý průměr se zde totiž pohybuje mezi -50 a -60 °C. Největší extrém byl potom naměřený v červenci 2008, kdy teploměr na Antarktidě ukazoval přesně -89,2 Celsiových stupňů. Jedete na Antarktidu? Pak přibalte aspoň jedny ponožky navíc :-).

K zimě patří sníh!!!
Je večer, venku tma. Sedím doma u okna a koukám ven na svítící pouliční lampu. Sněhové vločky kolem ní poletují sem a tam. To je pro mě ta pravá zimní atmosféra. V plné míře si ji mohli vychutnat obyvatelé amerického státu Colorado, kde za jediný den od 14. do 15. dubna 1921 napadlo celkem 193 cm sněhu. Když jsem se to dozvěděl, říkal jsem si, že to byla asi krása, mít tolik sněhu. Pak jsem ale vzpomněl na ty, kteří tu sněhovou nadílku museli odhrnovat.

Kam před chladem?
„Přece do iglú,“ řekl by vám každý Eskymák. Iglú je velmi unikátní stavbou. Ačkoliv je celé postavené ze sněhu, jedna malá hořící svíčka je během několika hodin dokáže dokonale vytopit. A iglú se také týká jeden rekord: v roce 2005 postavil tým třiceti lidí v kanadském městě Quebec iglú, které mělo průměr 7,36 metrů. Šlo o největší iglú na světě a jeho stavba trvala téměř tři týdny.

Když extrém, tak extrém
Typický zimní sport? Každému z nás se vybaví hokej, lyžování nebo stavění sněhuláka. Polská horolezecká expedice, která se v roce 1980 rozhodla pokořit Mount Everest, však chtěla trochu více adrenalinu. „Proč nevyjít na nejvyšší horu světa v zimě?“ říkali si. A skutečně to tak udělali. V neděli 17. února dokončila tříčlenná polská skupina výstup extrémně náročný výstup, během kterého jim šlo při teplotách okolo -40 °C a prudkých vichřicích neustále o život.

Chlad v srdci?
Kluci, máte někdy pocit, že Bůh ve vašem životě není? Že ho nevidíte? Takový pocit často přepadne mnoho lidí. Není však třeba být smutný nebo dokonce obviňovat Boha. Zkuste se v těžkých chvílích, kdy už v nic nedoufáte, zamyslet sami nad sebou. Je dobré nenechat své srdce chladné, zastavit se, pomodlit se k Bohu, k Duchu svatému a vždycky mu říct, že mu naplno důvěřujete. On je jediný, kdo vás z vaší špatné nálady může vysvobodit. Protože každý, kdo mu věří, může očekávat jeho milosrdenství k věčnému životu (Jud 20–21).
Pr/Qr:1527/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek