TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275825. návštěvník.
Tento den 178.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:1/2003
Rubrika:Aktuálně
Autor:otec Vojtěch Novák
Název:Kolik zrnek má růženec pana faráře?
Článek:Kdysi jsem jako malý kluk v sakristii prohlížel růženec našeho pana faráře. Byl z malých zelenomodrých zrnek, která se mi zdála tak nějak drobná do jeho velkých rukou, ale hlavně jsem počítal zrnka, jestli jich nemá víc než jich bylo na tom mém růženci. Zdálo se mi totiž občas, že s ním ta modlitba ubíhá nějak pomalu. Ale měl jich po deseti, jako růženec můj.

Možná vám tato modlitba taky někdy připadá delší, ale když jsme s někým rádi, tak čas běží jinak. Navíc je tu ještě jeden rozměr.
Představte si, že jste trenéry fotbalového mužstva, které se dostalo do finále důležitého turnaje a má se kopat poslední penalta, která rozhodne o tom, jestli vyhrajete nebo ne. A máte na vybranou. Buď ji bude kopat třeba Pavel Nedvěd, kterého máte v týmu, nebo třeba já, kdybych se tam nějakým omylem dostal. Možná byste mi chtěli udělat radost, ale stejně byste se rozhodli pro Pavla Nedvěda. On totiž do toho balonu kopal mnohotisíckrát častěji, a tak je pravděpodobnost, že trefí dobře, neporovnatelně větší.
Podobně je to i s modlitbou. Říká se, že i trochu nesoustředěná modlitba, taková, kdy nám třeba utíkají myšlenky nebo nám hlavou táhne všechno možné, jen ne to, co právě Pánu Bohu říkáme, je lepší než modlitba žádná. Při modlitbě růžence se to může stát taky. Nebo se nám zdá dlouhá. Ale všechny modlitby, které při ní říkáme, patří mezi to nejcennější, co nás naučil sám Bůh. Přímo z Písma svatého nebo v tradici církve. Navíc jsou tajemství svatého růžence krásným souhrnem všeho, co nám Bůh o sobě vyjevil. Dalo by se říct, že je to takové náboženství do kapsy. A i tady platí, že čím častěji se ji modlíme, tím lépe se ji modlit umíme.
Když potom přijde chvíle, kdy se děje něco opravdu důležitého, tak můžeme mít jistotu, že máme něco spolehlivého po ruce. Víme, jak jde vše snadněji s pomocí naší maminky. A ta nebeská je jistě také taková. S tím rozdílem, že její Syn je Všemohoucí. Proto jsou její možnosti neomezené.
Přál bych vám, abyste se růženec modlili často a rádi. Budete mít takříkajíc natrénováno. Díky této modlitbě budete často blízko Matky Boží i jejího Syna, a proto se budete umět dobře rozhodovat a také dobře konat. Pro radost všech kolem i celého nebe a také pro radost vaši.
Když je naše duše zvyklá být často v kontaktu s Bohem skrze Matku Boží, tak se snadněji naučí konat dobro. Může pak vlastně zažívat kousek nebeské blaženosti už tady na zemi. Když se budu modlit svatý růženec, budu také často myslet na vás, aby se vám to dařilo.
Pr/Qr:1376/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek