TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284266. návštěvník.
Tento den 572.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2009
Rubrika:Duchovní slovo pro borce
Autor:Otec Jan Špaček
Název:Narodit se svobodný
Článek:Ahoj kluci – ministranti!

Žijeme v České republice, kde i přes různé nedostatky můžeme říci, že máme blahobyt. Rozhodně ve srovnání s tzv. „třetím světem“ si nežijeme špatně. Otevírá se nám více možností, jak využít svůj čas, peníze, schopnosti. Máme větší svobodu. Možná mi namítnete, že se moc svobodní necítíte – musíte uklízet svůj pokojík, musíte chodit do školy, musíte umývat nádobí, poslouchat své rodiče. Ale přesto máte mnohem víc možností než chlapci ve vašem věku, např. někde v Africe, kteří žijí v bídě a živí se všelijak.

I přesto, že různé okolnosti omezují naši svobodu, zůstává nám Bohem daný dar svobodné vůle. Je to svoboda dělat morální rozhodnutí. Rozhodnout se, zda by bylo lepší udělat to či ono, zda to udělat dnes nebo zítra, zda řekneme nahlas, co si myslíme, nebo raději budeme mlčet.
Nikde na světě bychom nenašli živočicha, který má takovou svobodu rozhodování, takovou svobodnou vůli, jakou máme my lidé. Z přírodopisu jistě víte, že zvířata jednají pudově, na základě instinktu. My ovšem také jednáme pudově: víme, že musíme jíst, spát a podobně. Ale kromě toho se můžeme svobodně rozhodovat v morálních otázkách, jak jsem se o tom již zmínil.
A ve většině případů tuto svobodu skutečně chceme. Vítáme možnost volby. Asi těžko by se nám líbilo, kdyby nám každou minutu někdo diktoval, co máme dělat, říkat nebo dokonce co si máme myslet. Takový „psí život“ bychom určitě nechtěli, viďte?
Na druhou stranu si přiznejme, že někdy bychom byli rádi, kdybychom se rozhodovat nemuseli. Jeden spisovatel to vyjádřil slovy, že jsme „odsouzeni ke svobodě“. Ale to není naštěstí příliš často. Většinou jsme šťastní, že jsme svobodní a máme svobodu volby. Nechceme být naprogramované stroje. Jsme rádi, že máme dar svobodné vůle.
Je tady ovšem určité riziko: svobodná vůle přináší možnost, že se nerozhodneme být dobří, pečliví, soucitní a odpouštějící. Můžeme se rozhodnout, že budeme zlí a bezohlední. O tom si něco více povíme zase příště.
Pr/Qr:1525/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek