TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1285885. návštěvník.
Tento den 282.
Svátek
Dnes má svátek
Vojtěch.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2011
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Celá knihovna ve školní brašně.
Článek:Jste vášnivý čtenáři? Hned jak přijdete domů, hodíte tašku do kouta a vrhnete se na svoji oblíbenou knihu? Sám patřím mezi takovéto čtenáře, jako kluk jsem si četl s baterkou pod peřinou a během vyučování pod lavicí. I dnes, když mě kniha chytne, čtu ji do čtyř do rána a druhý den vypadám jako zombie. Knihovnu mám přeplněnou, knížky mi stojí ve sloupečkách či se přímo válejí na zemi. Rozhodl jsem se s tím něco udělat. Tedy ne s tím čtením, ale s množstvím knih, a zakoupil jsem si digitální čtečku Kindle.

Displej si snadno spletete s papírem

Je to nádherný kousek moderní techniky, jehož principem je elektronický papír. O něm jsme už psali, ale připomenu, že jeho hlavní výhodou je velice nízká spotřeba elektrické energie. E-papír je tvořen miliony miniaturních kapslí, v nichž je obsažen bílý a černý pigment. Ten se podle potřeby v kapslích přesypává a jediná energie je potřebná pouze na toto přesypání. Tedy při „otočení“ stránky. Po jejím načtení a přesypání pigmentu už žádná energie potřebná není. Na jedno nabití zvládnete přečíst asi dvacet knih. Samozřejmě, že čtečka nesvítí jako LCD displej a na čtení potřebujete normální zdroj světla stejně jako při čtení obyčejné knihy.

A čtení je to velice pohodlné. Už při vytažení z krabice jsem zažil první šok, když jsem reklamní text považoval jen za papír, který je na čtečce nalepen a který musím sundat. Po několika trapných okamžicích mi došlo, že ten papír, který se snažím sundat je právě onen elektronický displej. Je to tak, displej vypadá jako papír z laserové tiskárny pokrytý ochranou vrstvou. Písmenka jsou krásně čistá, žádné hranatiny, text se čte velice příjemně.

Mezinadpis: E-knih je spousta, ale hlavně anglicky

Přístroj je to prostě dokonalý, horší je to s obsahem. Kindle si vytvořil pro své potřeby americký internetový obchod Amazon.com. Pokud si zde koupíte elektronickou knihu, během několika okamžiků ji máte na své čtečce. Ale z ohromné nabídky Amazonu, která čítá asi milion knih je pouze jedna jediná česky - a to Čapkovo R.U.R. Pokud jste kovaní v angličtině a po nocích si čtete Shakespeara v originále, tak vám to asi vadit nebude, ale my češtináři si to moc neužijeme.

I v Čechách je ale už pár obchodů, kde si koupíte elektronickou knihu, například eReading.cz, nebo PalmKnihy.cz většina prodávaných knih je však chráněna ochranou proti kopírování Adobe DRM. Bohužel Amazon, výrobce čtečky Kindle, DRM od Adobe na svém zařízení prostě nepodporuje. Ale přesto máme co číst. Jedná se o knihy, které jsou volně k dispozici, nebo knihy autorů, kteří se rozhodli podpořit elektronické čtení a své knihy dávají zadarmo. Mnoho z těchto knih najdete na webu PalmKnihy.cz nebo na rozcestníku www.ecetba.cz/zdarma.php.

Díky Kindlu jsem si od Vánoc přečetl spoustu krásných knih, do kterých bych se normálně nikdy nepustil. (Například mě naprosto uchvátil Bílý tesák od Jacka Londona.) A proto všem, kteří znají kouzlo čtení, doporučuji nákup jakékoliv čtečky.
Kindle 3

Rozměr: 190 mm × 123mm × 8,5 mm
Hmotnost: 241 g
Displej: 6' (15,24 cm)
Konektory: USB, Wifi, 3,5 mm stereo jack
Podporované formáty: mobi, prc, mp3
Pr/Qr:1463/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek