TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283929. návštěvník.
Tento den 235.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2010
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Vojtěch Trmač
Název:Facebook
Článek:Facebook je jedna z nejrozsáhlejších internetových sociálních sítí na světě, do které je zapojeno přes 350 milionů aktivních uživatelů z celého světa. Tento komunitní web funguje ve více než 70 jazycích, v češtině je k dispozici od června 2008. Od té doby se začal masově šířit i mezi českými uživateli, kteří si založili na facebooku už skoro 2 miliony účtů. Jaké má přínosy a jaká jsou jeho nebezpečí?

Pět plus
1. Facebook umožňuje, že můžeš dát snadno vědět svým přátelům, jak se zrovna máš, můžeš sdílet odkazy, fotky nebo třeba videa z youtube. Je to rychlá cesta, jak něco sdělit svým přátelům.
2. Na facebooku můžou jeho uživatelé zakládat různé skupiny nebo fanouškovské stránky a poměrně snadno tak vytvořit velkou virtuální skupinu lidí. Organizace tak mohou jednoduše šířit informace svým příznivcům. Facebook využívají například věřící vysokoškoláci v Brně, Zlíně nebo Hradci Králové.
3. Facebook je mocný prostředek masové komunikace. Může dobře posloužit například pro osvětovou kampaň nebo vyburcovat masy lidí k aktivitě. Příkladem je třeba kampaň k bezpečnosti silničního provozu Nemyslíš – zaplatíš, organizace protestů proti státním maturitám, skupin s politickými cíli nebo kampaně proti kouření.
4. Facebook vyžaduje registraci každého uživatele, neregistrovaný návštěvník webu se toho tedy o tobě zdánlivě moc nedozví. Potíž je v tom, že na facebooku je už zaregistrovaný „skoro každý“ internetově gramotný Čech. Naštěstí facebook nabízí svým uživatelům možnost nastavení úrovně soukromí. Každý uživatel si tak může zvolit, co chce druhým na sebe prozrazovat.
5. Sdílení statusů a odkazů umožňuje masově šířit informace, třeba aktuálně konto dárcovské smsky pro pomoc Haiti.

Pět minus
1. Lidé snadno podlehnou a píší nebo vkládají na facebook i soukromé věci, které by normálně na internet nikdy nevystavili. Zdánlivě totiž člověk píše nebo ukazuje fotky jen svým nejbližším přátelům. Jenže mezi tvými přáteli se asi najdou i lidé, které jsi třeba někde potkal a ve skutečnosti je vlastně vůbec neznáš. Mnohé věci mohou vidět i přátelé tvých přátel, což je již ohromná nekontrolovatelná skupina lidí. Nastavení soukromí se proto jistě vyplatí věnovat pozornost.
2. Velké množství stále se nabízejících aplikací, které umožňují si vyplnit všelijaké „zábavné“ testy nebo hrát nejrůznější hry, tě brzy začne otravovat a brát ti většinu tvého volného času. Nehraj hry, pokud bys nedokázal ovládnout svou závislost. Mnoho lidí si na facebooku stěžuje, kolik jim facebook bere času, ale nejsou schopni se odtrhnout. Nezapomeň nikdy na realitu mimo facebook!
3. Některé aplikace nebo fanouškovské stránky jsou vyloženě podvodné, příkladem je například Stalker catcher, který sliboval, že díky němu budou moci uživatelé zjistit, kdo sleduje jejich profil. Půl milionu nachytaných uživatelů tak pomohlo podvodníkovi vydělat si peníze. Ano, i na facebooku lidé lžou.
4. Fanouškovskou stránku nebo skupinu může její autor kdykoli přejmenovat a změnit její popis a tím také krásně zneužít. Příkladem je změna skupiny slibující výhru iPhonu na skupinu Mladí lidé volí Paroubka. A takto lze skupiny s tisíci příznivci snadno manipulovat nebo výhodně prodat.
5. Důvěřivost lidí se dá zneužít ještě jinak – vytvořením falešného profilu člověka, kterého si pak lidé jednoduše přidají do přátel. Že byste si do přátel nikoho neznámého nepřidali? 60 % lidí to udělá! Snad ze zvědavosti, o koho vlastně jde. Cizímu člověku tak zpřístupní veškeré své soukromí.

5 zásad pro chování na facebooku
1. Nikdy si nepřidávej do přátel nikoho, koho neznáš. Pokud tam najdeš nějakého známého, ověř si, že si tento účet založil opravdu on.
2. Nepřidávej se do skupin a fanouškovských stránek, které slibují zaručené výhry, nabízejí vylepšení facebooku nebo jsou jen pro legraci. Můžeš naletět.
3. Nepovoluj přístup aplikacím ke svým údajům, pokud jim nemůžeš důvěřovat.
4. Nepiš na facebook soukromé věci, adresu, telefon a nepublikuj nic, co bys neukázal celému světu.
5. Neobtěžuj své přátele a ostatní uživatele zasíláním tisíce pozvánek a používáním nesmyslných aplikací.

Kromě facebooku existují i mnohé jiné komunitní weby, třeba MySpace, LinkedIn, Bebo, mikroblogovací systém twitter.com, ale i český komunitní web křesťanské mládeže signály.cz.
Pr/Qr:1418/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek