TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276030. návštěvník.
Tento den 383.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2007
Rubrika:Téma
Autor:Petr Lukeš
Název:Na kole do Tábora
Článek:Jednou mi jeden „kamarád“ povídal: „Vážně nechápu, co na tý církvi vidíš. Do kostela chodí stejně jenom babičky. V neděli ráno, každej slušnej člověk spí…“ Škoda že jsem ho tenkrát nepozval na Ccelostátní setkání mládeže, protože kdyby zažil to, co se dělo letos o prázdninách v Táboře-Klokotech, jistě by změnil názor.

Toto jihočeského městečko, ležící v malebné jihočeské krajině, kde vládne pevnou, ale spravedlivou rukou sám náš milý monsignor Jiří Paďour, začalo ožívat již 8. srpna léta Páně 2007, kdy se sem začalo postupně sjíždět přes 600 dobrovolníků, kteří se obratem zapojili do příprav celostátního setkání mládeže. Ale největší „boom“ v přílivu účastníků nastal až v pondělí 13. srpna, kdy bylo setkání oficiálně zahájeno. Téměř 6000 mladých lidí z celé ČR se vydalo vstříc novým dobrodružstvím, zážitkům a přátelstvím. Boží přítomnost bylo cítit na každém kroku. Vždyť: „Kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich.“ A když je v Jeho jménu shromážděno téměř 6000, to už je teda fakt síla;).
Většinu účastníků sem dopravily České dráhy, které musely nasazovat dokonce i posilové spoje, aby nedošlo k dopravnímu kolapsu. Já jsem se ještě se dvěma kamarády rozhodl, že se pokusíme do Tábora opravdu doputovat. Náš cyklistický peloton vyrazil na trasu dlouhou přes 200 km již v neděli ráno. Pán Bůh ukázal, že nás má opravdu rád, a tak nám po celou dobu dopřával solidního počasí a v Čáslavi nám skrze svého prostředníka, patera Staříka, obstaral i přístřeší pro načerpání sil.

Mše svaté
Velice milé bylo, že setkání se účastnilo průběžně 15 biskupů a 140 kněží. Asi chápete, že průvod na začátku mše svaté byl opravdu velkolepý. Při svátosti Eucharistie jsme se mohli se zmrtvýchvstalým Ježíšem setkávat každý den.

Koncert „Pro Haiti“
Autor hymny celého setkání (Hledám vás) Richard Čanaky a následně australská zpěvačka světového formátu Rebecca St. James dokázali svou hudbou, ale také svědectvím opravdového a upřímného života s Bohem, vytvořit nádhernou atmosféru koncertu při kterém jen běhal mráz po zádech. Opravdu krásný zážitek! Koncert byl navíc benefiční. Vybralo se 350 tisíc.

Workshopy
V programové nabídce setkání bylo 200 workshopů. Každý si tak mohl vybrat podle chuti, co ho zajímá. A že bylo z čeho vybírat. Témata jako okultismus, hudba, modlitba tělem, šikana, sexualita, exit 316, čistota, sekty, evangelizace, zábava v hospodě atd. Nejčastějším problémem tak bylo zvolit to nejlepší z nejlepšího;).

Modlitba
Je bezesporu velice důležitá. Aby ji každý mohl prožít podle svého, tak jsme si mohli třikrát vybrat mezi různými druhy modlitby. Redakce Tarsicia se opět pochlapila a vznikla tak…
Multimediální modlitba aneb modlitba s Tarsiciem
Modlitba, kde si člověk mohl uvědomit krásu Boží lásky skrze obraz a zvuk. Při krátkých šotech a dramatickém doprovodu společenství mládeže z Jilemnicka tak vzniklo něco unikátního, něco nového, něco krásného.

Svátost smíření
V pátek biskup Cikrle symbolicky rozeslal zpovědníky, totiž jednotku kněží nasazenou pro službu nám mladým, aby nám skrze mocnou zbraň, Boží nekonečnou lásku, pomohli zahladit všechny stopy hříchu v našich srdcích. Nezabránil jim v tom ani vytrvalý déšť. I s mokrou albou je zpověď platná, a tak se na louce poblíž klokotského kláštera stala spousta duchovních zázraků;).

Hudba
Článek nezbytný ke zpestření programu. Credenc a SBM, to byly ti vyvolení, kteří do nás pouštěli decibely pravé nefalšované křesťanské hudby. A že jim to šlo, to musí potvrdit snad každý.

ClockNews
„Lídl je levný, ale ClockNews je levnější.“ Toto heslo používali prodejci plátku, který každý den připravovala skupinka tiskového týmu. Účastníci se mohli za pouhých pět korun dozvědět, co nového se v Táboře stalo.


Resume;)
Setkání se mi opravdu velice líbilo. Těžko říci, který okamžik byl nejhezčí, protože všechno bylo něčím krásné. Globálně vzato, asi největší zázrak bylo to, že taková grupa mladých lidí dokázala pospolu téměř týden žít bez konfliktů, nepořádku a nenávisti. Věřím, že každý si ze setkání odnesl spoustu krásných zážitků, které nás snad zase utvrdily na naší cestě za Kristem.
Pr/Qr:1419/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek