TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283658. návštěvník.
Tento den 430.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2007
Rubrika:Téma
Autor:Jan Lukeš
Název:Aleš Juchelka – anděl s nálepkou EXIT 316
Článek:Poprvé jsme ho mohli spatřit v hudebním magazínu s hitparádou s názvem Medúza, který moderuje spolu s Richardem Krajčem na České televizi. To bylo v červenci léta Páně 1998 a trvá až dodnes. Aleše můžeme dále vídat například v pořadu Pomozte dětem, spolumoderoval předávání cen Anděl 2006, pravidelně uvádí Křesťanský magazín z Ostravy apod. Jistě jste ale také sledovali Exit 316, o kterém si budeme s Alešem povídat.

Aleši, co děláte rád?
Rád trávím čas se svou rodinou, taky se rád koukám na filmy, čtu knihy a hraji squash. Rád jsem taky sám. Této radosti se mi ale moc nedostává díky naši početné rodině a dětem.

Jak jste se stal moderátorem?
Tato událost vznikla pouze na základě jedné modlitby. Můj přítel Adam nás přihlásil na konkurz do České televize a já, když došlo na první kolo, spustil před vchodem do televize modlitbu: “Pane pokud mě tam chceš mít, záleží jen na Tobě, dávám to do Tvých rukou“. A bylo to. Proto vím, že vše, co se děje je Jeho práce a já jsem ten mediální dělník.

Jakého moderování, či vystupování v televizi si nejvíce vážíte?
Tak asi vtipně konzervativního bych řekl. Není mi sice cizí bláznivý humor, ale určitě nemám rád dvousmyslné vtípky. Konkrétně se mi líbí náš Exit 316.

Jak jste se dostal k pořadu Exit 316?
Úplně náhodou. Jako sympatizant Křesťanské akademie mladých jsem byl pozván do diskusního pléna o novém pořadu České televize. Bádali jsme nad formou a obsahem, natočili pilotní díl a České televizi se to tak líbilo, že přiklepla prvních 17 dílů. Nyní natáčíme již třetí sérii a dohromady to bude 43 kousků. Trochu jsem si říkal, že by bylo perfektní, kdybych mohl něco takového moderovat. To, že si mě vybral režisér Luboš Hlavsa jako spíkra, je splněním mého dlouholetého moderátorského snu.

Bavilo Vás dělat tento pořad?
Velmi. Podílel jsem se společně s Adamem Parmou na scénářích, čtyři díly jsem režíroval a spoustu věcí se naučil. Skvělý štáb EXITU 316 mi bude po skončení tohoto cyklu velmi chybět.

Jak na to, že jste věřící, reagují Vaši spolupracovníci např. Richard Krajčo a ostaní…?
Myslím, že kladně. To se musíte zeptat jich. Richard v několika dílech Exitu dokonce vystupoval a líbí se mu. Všichni v televizi ví, že jsem věřící. Ví, čemu věřím a jaké hodnoty preferuji. Respektují to, a myslím, že je to i díky tomu, že se chovám naprosto přirozeně. To znamená i s chybami. Super je, že i vaše víra se skrze ty chyby dokáže promítnout. Mám takovou jednu zásadu. Všude, kam přijdu, se snažím říct, že jsem křesťan. Má to tu výhodu, že se vás někdy nesnaží okolí pokoušet.

Jaké máte ohlasy na Exit 316? Budou ještě další díly?
Exit 316 končí v červnu tohoto roku. Pokračovat bude magazínem nejen pro věřící režisér Otakáro Schmidt a to od září 2007. Nevím, co to bude, ale už se těším.

Kolik vlastně dílů má Exit 316? Bude se opakovat v televizi?
Licence Exitu patří KAMu. Možná by se celá série mohla opakovat na televizi NOE. V distribuci jsou už ovšem DVD. Na celý Exit totiž navazuje projekt Turbo 316, neméně důležitý. Jedná se o to, že Exit ve spojení s Turbem je skvělý materiál pro skupinky. Momentálně jich je několik set po celé České republice. Prostě se pustí díl, pozvou přátelé a nad tématem každého dílu se diskutuje.

Myslíte, že je dobré, když věřící lidé působí v médiích? Bylo by dobré aby jich v médiích bylo ještě víc?
Rozhodně. Ještě víc křesťanů do médií a politiky. Nesouhlasím s názory, že křesťané nemají v politice nebo televizi co dělat. Čím více křesťanů bude na místech, kde se rozhoduje, podle toho pak může vypadat naše společnost. Hlavně bych z toho neměl obavu a chtěl bych povzbudit všechny věřící ať do toho jdou, pokud je Bůh volá.

Co děláte kromě již zmíněných moderací?
Jsem dramaturgem České televize, mám na starosti s kolegy Bludiště a Riplyeho svět neuvěřitelných rekordů a kuriozit. Také moderuji různé akce po České republice, a když mám čas, zajedu na nějakou Exit skupinku.

Jak staré máte děti?
Máme tři děti. Emma má 4, Oskar 2,5 a Oliver 5 měsíců. Je to dost velký fyzický a psychický záběr.

Jak trávíte volný čas s Vašimi dětmi, máte na ně dostatek času?
Čas mám podle toho, jak si ho udělám. Pravidelně v pondělí třeba chodím s nimi na angličtinu a do cvičení. Někdy jdeme ven na kolo, v těchto měsících jsme prakticky na chalupě.

Kdy Vás teď v nejbližší době budeme moci vidět v televizi?
Tak pravidelně každé pondělí v Exitu, každý čtvrtek v Medúze a jednou za měsíc v Křesťanském magazínu. Co se týče jiných projektů a pořadů, vždycky jsem aktuální na svém webu.

Co byste vzkázal našim čtenářům?
Pokud chtějí do médií, ať jdou do toho, jinak krásné chvilky s Ním. Stojí to rozhodně za to.

Děkujeme za rozhovor a přejeme Vám hodně sil od Pána k Vaší službě v médiích!

Aleš Juchelka
Profese: moderátor, redaktor, dramaturg
Narozen: 18. dubna 1976 v Ostravě
Vzdělání: Matiční gymnázium, VŠB - ekonomická fakulta
Aleš je křesťan a člen Církve bratrské. S manželkou Terezou mají dceru Emmu, syny Oskara a Olivera.

EXIT 316…není důvod se loučit!

Exit 316 v plenkách
Když jsme se před rokem bavili o snu, který jsme z Boží milosti snili a který se mohl ze stejné milosti realizovat, nikdo moc nevěděl, co bude dál. Na stole leželo DVD s pilotním dílem a také spousta otazníků. Exit 316 měl za cíl oprášit křesťanství od pověr a předsudků a zároveň podpořit mladé křesťany, aby se nestyděli za víru. Cílem bylo také vyvolat diskusi, poskytnout k ní křesťanům nástroj a prostředí a dát jim možnost měnit křesťanské klima v České republice.

První kroky, běh a skoky
Exit 316 je dnes celkem vyvedené dítě s řadou zkušeností. Původní představou bylo vysílat 17 dílů po 20 minutách od září do prosince 2006. V průměru se na náš pořad dívalo dle statistik přibližně tolik lidí, kolik je obyvatel jednoho průměrného krajského města. Dnes jsme ještě o kousek dál a pořad poběží celý školní rok, tedy do konce června. Z původních 17 dílů se tak počet rozrostl na 43!

Jedna ruka netleská
Realizace Exitu 316 je jeden velký krok, který našel svou odezvu. Naší touhou ale bylo víc. Plně využít misijní a evangelizační potenciál pořadu by nebylo možné bez aktivní účasti a zapojení křesťanů. Proto vznikla paralelní kampaň Turbo 316 jako taková druhá ruka celého projektu.
Dlouhodobým úkolem bylo umožnit vznik malých diskusních skupinek navazujících na jednotlivé díly Exitu 316. Podle našich odhadů je v České republice kolem 200 skupinek, skupin a klubů, kam mladí lidé zvou své přátele. Přestože existují různé podpůrné materiály i navržený program skupinek, každá z nich je originál, protože do každé z nich chodí lidé s různými životními příběhy. Dozvídáme se o tom, jak lidé dali svůj život Kristu. Někdy přímo na skupince, jindy sami doma při přemýšlení nad zážitky z diskuse nebo při listování brožurkou Jízda 316. Mladí křesťané vidí, že mají kam pozvat své kamarády. Víme o lidech, kteří otevírají diskuse a hledají odpovědi na své otázky, volají po Bohu. O mnohém zázračném dění ani nevíme.

Je ještě mnoho dveří, které musí otevřít. Potřebujeme Vaše modlitby, aby Bůh požehnal tomuto dílu, které sám započal i připravil. Chcete-li se jakkoli zapojit nebo máte-li dotazy, napište nám na Exit 316@kam.cz.
Pr/Qr:2076/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek