TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283680. návštěvník.
Tento den 452.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2007
Rubrika:Duchovní slovo pro borce
Autor:Štěpán Pospíšil
Název:Roboti na jevišti
Článek:Kužel světla na jevišti vykreslil zlatý kruh kolem klavíru. Nikdo ani nedýchá. Na stoličce u klavíru sedí drobná dívka hrajíci s velikým zápalem Rachmaninův klavírní koncert. Kdo by řekl, že to křehké stvoření je nejnovější prototyp humanoidu nakonfigurovaného k produkci hudby.

Potlesk v sále mě probudil ze sci-fi snění. Dívka stydlivě přijímá květiny a odchází z jeviště. Nesedím na vědecké konferenci zabývající se možnostmi náhrady lidí roboty, ale v maloměstském divadle při přehlídce žáků místní umělecké školy. Znovu potlesk. Přichází další slečna a začíná hrát. Opět robot? Ne, takhle krásně musí hrát jen skutečný člověk.
Na první pohled nehraje jinak než předchozí klavíristka - prsty jí stejně běhají po klávesách nahoru a dolu, klavír chvíli bouří a hned zas teskně zpívá. Ale přesto se obě skladby něčím liší. Tato klavíristka dokáže hrát tak, že se lidem v sále tají dech. Pochopila myšlenku skladatele a teď ji předává posluchačům. Předchozí dívka jen poslušně přehrála noty. Přesně podle předpisu jako robot hrající podle programu.

Napadá mě, že i já jsem klavírista, který se snaží co nejlépe zahrát svůj životní koncert. Často jen mechanicky odehrávám noty, které leží na klavíru přede mnou. Evangelium v mém podání asi nezní právě jako hudba nekonečné lásky. Nezaujme lidi, kteří můj život sledují a chtějí slyšet víc.
Pane, ještě musím hodně přemýšlet nad notami, které jsi mi připravil. Chci se snažit více tiše rozjímat, trpělivě cvičit prstoklad lásky v situacích, kdy mám chuť říct něco ošklivého, kdy se mi nechce pomoci nebo když nemám náladu někoho poslouchat. Stejně jako se skrze umění vnímavého klavíristy naplní sál myšlenkami skladatele, chtěl bych i já skrze svůj život naplňovat ostatní tvou radostí, Pane. Ne každý muzikant se může setkat se skladatelem, jehož koncert právě hraje, ale já mohu naslouchat tvým záměrům a učit se od tebe každý den. Pomoz, můj Stvořiteli, ať skrze můj život přicházíš na jeviště světa ty sám a ať nikdy nejsem pouhým robotem, nechápajícím tvou lásku na jevišti mého života.
Pr/Qr:1254/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek