TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284660. návštěvník.
Tento den 337.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2007
Rubrika:Duchovní slovo pro mazáky
Autor:otec Vojtěch Novák
Název:Plevel mezi ředkvičkami
Článek:Všichni víme, že na zahrádce se musí občas vytrhat plevel, když chceme, aby nám tam vyrostly ředkvičky. Víme, že také musíme místo počítačových her dělat domácí úkoly, když nechceme propadnout ve škole. A také je nám jasné, že špičkoví sportovci se od těch rekreačních neliší tím, že by trénovali méně, jedli a odpočívali více, ale právě naopak. A protože má člověk kromě duše také tělo, je třeba ho dobře ovládat, aby bylo dobrým služebníkem člověka. Jinak by nás snadno mohlo donutit, abychom dělali jen to, co je mu příjemné.
Proto si v postní době snažíme se odříct si něco, co je dobré. Proč? Jednak z lásky k mému Pánu. Ale také proto, abych ve svém srdci ubral místo věcem, které zabírají místo duchovnímu růstu podobně jako plevel ředkvičkám.
Navíc nás postní čas má vést ke ztišení. Můžeme mluvit o trochu méně a více přemýšlet o tom, co vlastně druhým říkám. Dokážu toho druhého povzbudit, sdělit něco pěkného, zarazit pomluvy o druhých, případně také říci něco o Bohu?

Současně to znamená také věnovat více času modlitbě. Více si uvědomovat, že modlitba je rozhovor s Bohem, protože také Bůh chce s námi mluvit, ale to jde jen tehdy, když utišíme v sobě i kolem sebe to, co by mohlo rušit Jeho jemný hlas.
Není proč pochybovat o tom, že účinná lítost a svátostná zpověď jsou prostředky odpuštění našich hříchů. Když však rozbiju okno, nestačí přiznání a lítost, ale musím se také snažit škodu nahradit, případně ho donést k opravě atd. A to je smysl odčiňování našich hříchů, kterým chceme vyjádřit lásku k našemu Pánu, vděčnost za odpuštění a radost z toho, že každý den znovu a znovu mohu začínat s vědomím, že On je se mnou a byl ochoten za mě umřít na Kříži.
Proto by celá postní doba měla být pokusem každého z nás více odpovědět na tuto úžasnou Boží lásku. Uvidíte, že když se o to budete v postní době více snažit, budete také trochu jinak prožívat svátky smrti a zmrtvýchvstání našeho Pána. Přeji každému z vás, aby se vám to podařilo.
Pr/Qr:1297/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek