TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284883. návštěvník.
Tento den 560.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2006
Rubrika:Sport
Autor:Marek Novák
Název:FOTBALOVÉ MISTROVSTVÍ 2006
Článek:Mistrovství světa ve fotbale nám po vítězství Itálie nad Francií skončilo, ale atmosféra z tohoto fotbalového šampionátu dlouho zůstane v našich srdcích. Precizní německá organizace byla základním kamenem tohoto povedeného mistrovství. Jaké zajímavosti byly během mistrovství k vidění?

Nejvíce vstřelených branek zaznamenal domácí reprezentant z Německa Miroslav Klose, který se do sítě soupeřů trefil pětkrát. Během mistrovství padly také čtyři vlastní branky. Celé mistrovství shlédlo z fotbalových ochozů 3 359 439 diváků. Na každém zápase bylo průměrně 52 491 diváků. Nejvíce diváků přišlo na utkání domácí reprezentace v Berlíně - 72.000 diváků. Na českou reprezentaci přišlo průměrně 52 000, což je více, než na 8 zápasů naší domácí Gambrinus ligy.

Jediným týmem, který v normální hrací době nedostal branku, bylo Švýcarsko, které však vypadlo po penaltovém rozstřelu s Ukrajinou. Jediný, kdo nedal gól, byla reprezentace Trinidadu a Tobaga.

Český tým vstoupil do šampionátu, který jsme hráli naposledy v roce 1990, výborně. V úvodním zápase jsme přehráli USA jednoznačně 3:0. Následoval nepovedený zápas s Ghanou, který jsme prohráli 2:0. V rozhodujícím zápase jsme v boji o postup podlehli týmu z Itálie 2:0 a odjeli domů…

V osmifinále se s mistrovstvím překvapivě loučil tým Holandska, který po nervózním zápase plném brutálních faulů, kde bylo uděleno 12 žlutých karet a 4 červené, prohrál 1:0. Smolně dopadl i tým Španělska, který v základní skupině ani jednou neprohrál, ale v osmifinále se loučil po prohře 3:1. Ve čtvrtfinále vypadl další favorit Brazílie, následovala Anglie i Argentina. Bronzovou medaili nakonec vybojovalo Německo, které zdolalo 3:1 Portugalsko.


I když na mistrovství světa nebylo vše zcela stoprocentní, přesto výborná atmosféra byla pro nás pro všechny dobrým příkladem, jak povzbuzovat svůj tým.

Sportu zdar, fotbalu zvláště!




Rámeček
U příležitosti mistrovství světa byla otevřena i kaple, aby hráči měli možnost se na olympijském stadionu pomodlit. Prostor byl vysvěcen několik týdnů před začátkem mistrovství a přístup do ní měli pouze hráči.

Zajímavosti v číslech
4 zápasy (tj. ani jednou na turnaji) nedostal švýcarský gólman Zuberbühler gól. Jeho tým přesto vypadl v osmifinále. Na penalty s Ukrajinou.
14 korun stojí v přepočtu známka vydaná francouzskou poštou jako poděkování týmu za postup do finále. Vyrobeno bylo 5 miliónů kusů.
24 střel nestačilo Angličanu Franku Lampardovi, aby dal na šampionátu gól.
452 litrů vypotili dohromady hráči Francie a Itálie na cestě do finále.
1167 kilometrů klobás zkonzumovali fanoušci na stadiónech v Německu.
1 000 000 000 - přesně tolik stébel trávy podle odborníků roste na 12 stadiónech, kde se hrálo při MS. Zdroj: www.ifotbal.com
Pr/Qr:1452/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek