TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283338. návštěvník.
Tento den 110.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2012
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Zrezivělý svět robotů
Článek:Daleká cesta za svojí láskou, překonávání překážek, zdolávání odporu a spousta pastí na cestě. Kdo by nestál o takové dobrodružství? Ale co když se jedná o malého robota s natahovacím tělíčkem? Pak nic není nemožné a každý, kdo má hlavu na správném místě a v srdci touhu po zážitcích může vyrazit. A navíc se nemusí ani zvednout ze židle, neboť cesta bude směřovat do virtuálních útrob robotího světa.
Dobrodružství v robotím světě

Dobrodružství v robotím světě
Přesně o tom je totiž hra Machinárium, kterou vydalo české studio Amanita design. Jedná se o adventuru ve stylu point-and-click. Tedy o dobrodružný příběh plný logických hádanek, drobných hříček a hlavolamů. Celá hra je ovládána pouze myší, kdy kliknutím uvádíte do chodu různá mechanická zařízení nebo sbíráte předměty, které pak můžete různě kombinovat a vytvářet si pomůcky na cestu vpřed. To by ještě nebylo nic mimořádného, podobných her lze na internetu nalézt mnoho. Ale oproti nim má Machinárium kouzelnou grafiku. Autoři hry většinou studovali na uměleckých školách a svůj talent a znalosti využili v plné míře. Místo aby se pustili do klasické 3D animace, vytvořili tajemný, opuštěný a trochu zrezivělý mechanický svět, kterému vládne parta robotích záporňáků.

Mozkové závity vpřed!
Každý, kdo se vydá s robůtkem na cestu, musí počítat s tím, že si pořádně provětrá mozkové závity. Každý krok vpřed je vykoupen desítkami pokusů o nalezení správné kombinace, hledáním předmětů či hraním různých miniher, které nám tvůrci postavili do cesty. Hratelnost ale přesto není přehnaně náročná a když se občas dostanete do situace, kdy nevíte jak dál, pomůže vám krásně udělaná nápověda. Odměnou za okamžiky intenzivního přemýšlení je nejen dobrý pocit, ale i krásné animace, kterými je hra bohatě proložena. Hra není tvořena pouze pro náctileté, ale můžou se přidat i vaši rodiče či dokonce prarodiče. Ale radši je k počítači nepouštějte, nebo se jim Machinárium tak zalíbí, že vás od hry odstrčí, aby se mohli sami prodírat opuštěným mechanickým světem.

S partičkou na větvi
České studio v polovině dubna vydá novou hru Botanicula. Již název napovídá, že opustíme mechanický svět robotů. Podle prvních informací budeme ovládat skupinku pěti stromových potvůrek, které se vydají na cestu za záchranou posledního semínka před parazity.
Všechny informace o chystané hře najdete na webu studia amanita-design.net, kde si můžete zahrát demo verze všech her a přehrát spoustu videí.
Pr/Qr:1485/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek