TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1286659. návštěvník.
Tento den 126.
Svátek
Dnes má svátek
Marek.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2012
Rubrika:Cestománie
Autor:Ondřej Havelka
Název: Velká hliněná mešita v Djenné
Článek:Subsaharská Afrika nemá téměř žádný architektonický historický skvost. Kromě záhadné královské pevnosti v Zimbabwe, o které se neví kdo, kdy a proč ji postavil, nenajdeme na jih od Sahary prakticky žádnou zajímavou historickou stavbu. Výjimkou je několik unikátních hliněných mešit v Sahelském pásu postavených v tzv. súdánské architektuře.

Nejznámější z nich je Velká mešita v Djenné. Toto městečko, celé postavené z hlíny dávnými stavitelskými mistry, najdeme v Mali, v západní Africe. Sahelský pás, který je domovem těchto zvláštních mešit, je vyprahlá pustá oblast mezi Saharou a subsaharskou Afrikou. Táhne se napříč černým kontinentem od Senegalu na západě až po Súdán na východě.

Velká mešita je celá postavena z hlíny (hliněné cihly) na dřevěné konstrukci. Je to největší hliněná stavba na světě. Původní mešita zde stála již od 13. století, kdy království Djenné přijalo islám. Město bylo bohaté a prosperující, což se odrazilo na velkoryse navrhovaných hliněných stavbách.

Mešita byla ovšem zničena v 19. století islámskými fundamentalisty. Současná mešita byla přesně podle té původní znovu vybudována v roce 1906. Každoročním nepřítelem stavby je také déšť. Prší zde sice minimálně, ale přeci jednou ročně přijde kratší období dešťů. Voda mešitu poruší a celou stavbu po skončení deštivého období opravují dobrovolníci, šplhající po dřevěných výčnělcích, novou vrstvou hliněného bláta.

Do mešity mají přístup pouze muslimové. Ostatní nesmí ani nahlédnout. Největší nápor zažívá hliněná stavba v pátek, kdy se k modlitbě sejde celé město. Černí muslimové ve svátečních dželábiích a kloboucích působí na pozadí hliněné mešity opravdu pohádkově.

Ačkoli stojí mešita v centru města, šest dní v týdnu tady panuje klidná až ospalá atmosféra. Vše se ale změní v pondělí, kdy se na náměstí před mešitou koná obrovský trh. Okolí mešity zaplaví tisíce obchodníků a prázdné prašné cesty se změní v barevný mumraj.

Na trh se scházejí domorodci ze vzdáleného okolí, aby směnili své výrobky, potraviny nebo aby uzavřeli obchod. Mezi zajímavými etniky jsme na trhu spatřili Bambary, Fulby, Dogony i Tuaregy.

Celé městečko Djené nás doslova omámilo kouzelnou atmosférou a přestože v Mali jsme se mnohokrát ocitli ve velkém nebezpečí, tady u Velké mešity jsme se po celé dva týdny cítili v naprostém bezpečí a přátelsky přijatí místními obyvateli.

Pr/Qr:1685/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek