TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1285976. návštěvník.
Tento den 373.
Svátek
Dnes má svátek
Vojtěch.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:6/2012
Rubrika:Sport
Autor:Petr Lukeš
Název:Divoká voda
Článek:Ahoj….ahooooooj…ahoj… no nazdar :-)
Léto už je „co by kamenem dohodil“ (a zbytek dojel na raftu :-) a s ním i radovánky na vodě. Patříte-li k oněm „vodomilům“, třeba se vydáte poznávat krásy řek na vlastní kůži. Nejoblíbenější cíl českých vodáků je Vltava. Ta však v letních měsících připomíná spíše dálnici, a tak vodácké pozdravy „ahoj“ uslyšíte doslova ze všech stran. Aby se člověk stal vodákem, potřebuje k tomu z principu pouze dvě věci – loď a pádlo :-).

Není voda jako voda
Vodáci tělem i duší, se utíkají na tzv. divoké vody. Divoká voda nese zkratku WW (z německého Wildwasser) a římská číslice označuje její obtížnost, která se pohybuje ve škále WW I – WW VI, které už ale mohou zvládnout pouze týmy speciálně sestavené a trénující za účelem splutí daného úseku. K nastolení podmínek divoké vody je u nás potřeba využít vody z tajícího sněhu a vyrazit proto na jaře.

Raft, kánoe nebo kajak?
Na tuto otázku je nejsnazší odpověď, že podle gusta každého vodáka. Rafty jsou většinou 4–6 místné a mají díky své šířce a gumovému materiálu velkou stabilitu. Další možností jsou kánoe, které se pro účely sjíždění divokých řek dělají rovněž z gumy. Z vlastní zkušenosti (při sjíždění řeky Vydry – WW III) mohu doporučit samovylévací kánoe Baraka – lodě jsou relativně stabilní, voda z nich postupně odtéká a přitom zajišťují dostatečný adrenalin z jízdy na peřejích a vlnách ;-). Kajak je pro svou nízkou stabilitu pravděpodobně nejtěžší varianta pro sjezd divokých řek, která je vhodná pro již zkušené a ostřílené vodáky.

V trenkách a tričku by to nešlo! :-)
Teplota vody se v jarních řekách pohybuje kolem 5 °C a člověk si proto nemůže hrát na hrdinu. Dobré vodácké vybavení tvoří: helma, vesta, dlouhý neopren, vodácká bunda, neoprenové boty a rukavice (viz obrázek). Koneckonců zdraví máme taky jenom jedno a věřte mi, že nejde třeba o pouhou rýmičku (nicméně ani tu nelze podcenit :-), ale hrozí i těžké úrazy plynoucí většinou právě z podcenění situace. Konečně odpovědnost a správné zhodnocení situace patří k základním, nejen vodáckým dovednostem. Jenom letos už na českých řekách (Jizera a Kamenice) došlo ke dvěma ztrátám na životě.

Jak komicky může někdy působit pomyslný zápas člověka s přírodou. Asi každý kluk má v sobě touhu překonávat určité výzvy a překážky, nicméně nesmíme zapomenout na to, že přírodu nikdy nepokoříme, můžeme jen to, co nám příroda dovolí!
Pr/Qr:1477/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek