TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275808. návštěvník.
Tento den 161.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:7/2012
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Vesmírné kuriozity
Článek:Milí kluci od oltáře,
prázdninové téma rubriky rekordů a kuriozit je doslova a do písmene hvězdné. Budeme se totiž zabývat Vesmírem. Něčím, co člověka odjakživa přitahovalo jako velmi málo probádaná oblast. Stále nevíme, jaké novinky nám obrovský vesmírný prostor kolem nás ještě připraví. Dnes vám ale představím kuriozity, které již známé jsou a budou se vám zejména o prázdninách hodit. Pojďme na to!

Perseidy – vesmírné světlušky
Perseidy – lidově nazývány „slzy svatého Vavřince“ – jsou k vidění v období mezi 17. červencem a 24. srpnem. Nejčastěji potom mezi 11. a 13. srpnem. Ačkoliv vypadají jako roj vesmírných světlušek, jedná se ve skutečnosti o meteorický roj v okolí dráhy komety Swift-Tuttle 1862 III. Pokud byste si chtěli perseidy prohlédnout, najdete je na noční obloze poblíž souhvězdí Persea. Třeba při nočních hlídkách na letním táboře :-).

Umělá hvězda?
Ano, přesně tak lze označit mezinárodní vesmírnou stanici ISS, která létá oběžnou dráhou Země už od roku 1998 a od roku 2000 je trvale obydlená alespoň dvoučlennou posádkou. Stanice létá ve výšce „jen“ asi 350 km nad Zemí a velmi intenzivně svítí. I proto je velmi dobře viditelná. Z území České republiky bude o prázdninách viditelná prakticky každý den od 22. července do 24. srpna. V červenci přitom spíše až v hodinách po půlnoci. V srpnu pak někdy už i kolem desáté či jedenácté hodiny.

Vesmírný obr
Co se týče velikosti, drží absolutní primát ve Vesmíru hvězda se zajímavým názvem VY Canis Majoris (latinsky major = velký :-), která je zhruba 2000krát větší, než Slunce. Průměr této veleobrovské červené hvězdy je asi 2,5–3 miliardy km. Letadlu, které by chtělo tuto hvězdu obletět průměrnou rychlostí 900 km/h, by tak let trval jen těžko uvěřitelných 1 100 let. VY Canis Majoris je na obloze viditelná jako jedna z nejzářivějších hvězd, a to v souhvězdí Velkého psa.

Co mají společného Venuše a Saturn?
Obě tyto planety jsou ze Země viditelné pouhým okem. Venuši můžeme kvůli její malé vzdálenosti od Slunce vidět pouze po soumraku nebo těsně před svítáním. Právě díky tomu se jí říká „Večernice“ či „Jitřenka“. Na noční obloze je výborně viditelná a bývá jasnější, než zemský Měsíc. Stejně jako Saturn. Ten je vidět nejen díky své jasnosti, kterou se vyrovná nejjasnějším hvězdám, ale také díky své velikosti. Ta ho řadí mezi planetami na druhé místo, hned za Jupiterem. Saturn můžeme na rozdíl od Venuše pozorovat jako neblikavý žlutý objekt po celou noc :-).

Zvířata, mytologie…a slečny?
A co až budete chtít ukázat nějaké souhvězdí slečně? Jasnou volbou jsou souhvězdí Malý medvěd či Labuť. To jsou jedna z neznámějších a nejlépe identifikovatelných souhvězdí naší noční oblohy. Svoje jména nesou už z dávných dob Řecka a Říma. Labuť neboli Severní kříž najdete na obloze po celý rok. Ale právě teď, v létě, je toto souhvězdí ve tvaru velkého kříže viditelné nejlépe. Malý medvěd je sice obrovským souhvězdím, důležité je však vědět, že jeho součástí je „Malý vůz“, jehož nejjasnější hvězdou je nám všem známá Polárka. Tak hodně štěstí při hledání :-).

Zdroje:
www.astro.cz
www.wikipedia.org
http://www.rozhlas.cz/zpravy/veda/_zprava/977523,
http://www.stream.cz/svetoverekordy/621950-nejvetsi-znama-hvezda-neuveritelnych-rozmeru

Odkazy k viditelnosti stanice ISS:
http://www.astro.cz/obloha/druzice/
http://www.heavens-above.com/PassSummary.aspx?satid=25544&lat=50.083&lng=14.467&loc=Praha&alt=254&tz=CET
Pr/Qr:4385/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek