TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276027. návštěvník.
Tento den 380.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2012
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Koníčky, záliby a kratochvíle
Článek:Ahoj kluci,
přichází prosinec. Zanedlouho jsou tu Vánoce a s nimi i vánoční prázdniny. Během nich budete mít dost času vyzkoušet všechny hry a hračky, které najdete pod stromečkem. Anebo se budete moci věnovat tomu, co rádi děláte. Různým vašim koníčkům. Právě „koníčky, kratochvíle a záliby“ jsou tématem naší rubriky.

Kostky jsou vrženy
Někteří z vás možná ještě znají Rubikovu kostku. Hlavolam, kterým si dost možná krátili čas naši rodičové, sestrojil v roce 1974 maďarský sochař Erno Rubik. Rubikova kostka se postupem času stala ve světě takovým fenoménem, že se dnes v rychlosti jejího skládání konají soutěže. Ačkoliv lze na této šestistěnné krychli vytvořit neuvěřitelných 43 252 003 274 489 856 000 barevných kombinací, zvládl ji rekordman Leyan Lo z USA v roce 2006 složit za pouhých 11,13 s.

Koníček nebo ovečka?
Lidé mají nespočet nejrůznějších koníčků. A tak se není čemu divit, že zálibou se v posledních letech stávají i činnosti, které pro naše předky znamenaly naprosto běžnou náplň všedního dne. O co jde? Přece o soutěž v rychlostním stříhání ovcí. Australan Dwayne Black dokázal v roce 2005 celou ovci zbavit vlny za pouhých 45,41 sekundy. Právem tak v této své zálibě drží světový primát.

Stavební materiál nové generace
Častou kratochvílí, kterou někteří z nás určitě občas vyzkoušeli, je stavění různých domečků z karet. Je to činnost vyžadující velkou trpělivost a soustředění, při které máme radost z každého nového patra. O rekordy na tomto poli se již dlouhou dobu stará Američan Bryan Berg. Jeho největším počinem byl domek, který z karet postavil už v roce 1999. Tento „karetní mrakodrap“ měl 131 pater a měřil úctyhodných 7,71 metru. Na takovou stavbu spotřebuje Bryan i více než 150 000 hracích karet.

In-line-Ital
Spousta lidí pěstuje nějakou tu sportovní zálibu. Někteří chodí jen tak běhat, jiní hrají s kamarády fotbal či volejbal. V poslední době se velké popularitě těší i in-line brusle. Ital Mauro Guenci v tomto svém koníčku drží v posledních letech řadu světových prvenství. V červnu 2005 v Anconě během jedné hodiny ujel na bruslích slušných 38,6 km. Přesně o rok dříve navíc během 24 hodin trvajícího ultramaratonu ujel výborných 543,5 km.

Boží záliby
Má Pán Bůh nějaké záliby? Zajímavá otázka. V Bibli v knize Žalmů (Ž 5,5) se píše: „Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý nemůže být u tebe hostem.“ To může potvrdit každý z nás, protože Boží vedení je to nejlepší vedení, jaké máme. Jediná Boží záliba jsme totiž my, hříšní lidé. Nás má Bůh tolik rád, že za nás položil život na kříži. A to je ta nejlepší zpráva našeho života :-).
Pr/Qr:1481/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek