TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1282811. návštěvník.
Tento den 25.
Svátek
Dnes má svátek
Rudolf.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2013
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Roboti
Článek:Ahoj ministranti,
žijeme v moderní době vědy a techniky. Často slýcháme o tom, že někdo, kdo přišel například o ruku, dostal novou, robotickou ruku. V dnešním světě máme kolem sebe spoustu robotických přístrojů a zařízení, která zvládají některé věci za člověka a pomáhají nám, například kuchyňský robot. Dnešní roboti se sice trochu odlišují od představy českého spisovatele Karla Čapka, který ve svém dramatu R.U.R. slovo robot představil světu. Přesto však stojí za to si některé zajímavé a kuriózní mechanismy představit.

Chůva na zavolanou
Japonsko je „země robotů“, a tak se není čemu divit, že právě zde byl vynalezen robot na hlídání dětí. „PaPeRo“, jak se robot jmenuje, má dvě kamerové oči a osm mikrofonů. Díky této výbavě dokáže rozpoznat své okolí i s ním komunikovat pomocí 3 000 různých slov. Kromě toho reaguje i na dotyk. Stačí tak, aby rodiče připevnili svým dětem ultrazvukový vysílač a bezdrátový mikrofon, s jejichž pomocí robot děti vždy najde.

„Přesný…
… jako švýcarské hodinky“, říká se, když je někdo opravdu dochvilný. Ve Švýcarsku se však nevyrábějí jen hodinky. Tato malá alpská země dala světu i momentálně nejrozšířenějšího průmyslového robota. Robot Puma – což znamená programovatelné univerzální zařízení pro montáž – byl vyroben už v sedmdesátých letech 20. století švýcarskou firmou Staubli Unimation a používá se především v univerzitních laboratořích či na montážních linkách.

Robotí atleti
I když někteří basketbalisté skáčou hodně vysoko, na tyhle roboty by nestačili ani na trampolíně. Díky zamontovaným pístům dokážou američtí roboti společnosti Sandia National Laboratories skákat až do výšky 9 metrů. Momentálně se tak přemýšlí, že by se vynález dal použít při průzkumu planet. Sprinteři ani ostatní běžci se však zatím bát nemusí. Nejrychlejší humanoidní robot – tedy robot podobný člověku – dosahuje maximální rychlosti 6 km/h. Jmenuje se ASIMO a jeho domovem je Japonsko. Jak jinak :-).

Sláva vítězům, čest poraženým
Když už byla řeč o atletech, je jasné, že roboti musí mít i své vlastní závody a soutěže. Největší z nich se uskutečnila v roce 2005 na Státní univerzitě v San Francisku (USA). Těchto her se zúčastnilo 466 robotů ze 13 zemí a závodilo se ve fotbalu, hašení požáru či hraní hudby. Na programu však bylo třeba i robotí sumo :-).

Srdce kamenné
Roboti jsou zástupci umělé inteligence. Jde o mechanismy, které „stvořil“ člověk. Nemohou se chovat jako lidé, třebaže by se lidem sebevíc podobali. Nemají totiž duši. My, i když duši máme, přesto nemáme vyhráno. „A dám jim jedno srdce a vložím do jejich nitra nového ducha, odstraním z jejich těla srdce kamenné a dám jim srdce z masa, aby se řídili mými nařízeními, zachovávali moje řády a jednali podle nich,“ píše se v knize proroka Ezechiela (11, 19-20). Přeji vám tedy, milí ministranti, aby se vám dařilo zachovávat Boží řády a vaše srdce tak nebylo kamenné, ale citlivé a vnímavé pro ostatní.
Pr/Qr:1469/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek