TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1291488. návštěvník.
Tento den 287.
Svátek
Dnes má svátek
Radoslav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:7/2013
Rubrika:Sport
Autor:Petr Lukeš
Název:Felix Baumgartner – Týpek, co zapomněl, že není pták
Článek:Drazí ministranští kolegové. Na léto jsme si pro Vás připravili takovou zajímavost, která je někde na pomezí sportu, bláznovství, adrenalinu a průkopnictví. Totiž rakouský parašutista Felix Baumgartner se rozhodl překonat dosavadní rekord a skočil z neuvěřitelné výšky 39 000 m. Celý pád trval lehce přes 4 minuty a při volném pádu dosáhl parašutista rychlosti 1342 km/h, což mu zajistilo prvenství také v tom, že jako první člověk bez pomocné techniky překonal nadzvukovou rychlost.

Ale samozřejmě z takové výšky nelze skákat v tričku a trenkách, ale Baumgartner k tomu potřeboval špičkové vybavení:
Návratová kapsule nesená heliovým balónem – plánovaná výška seskoku byla 36 tisíc km (okraj stratosféry), ale nakonec Felix vystoupal ještě výše. Balón stoupal 3 hodiny, aby tento extremista zasalutoval, zapnul nahrávací zařízení a skočil (podívejte se na unikátní video).
Padáky – hlavní, rezervní a stabilizační (při nadměrné rotaci)
Skafandr – Ve stratosféře vládla teplota cca -70 stupňů Celsia, to už je pořádná „kosa“ :-), navíc je vzduch velmi řídký, tzn. s malým množstvím pro přežití nezbytného kyslíku. Naopak při volném pádu docházelo k tak velkému tření, že musel být skafandr vyroben z nehořlavého materiálu (jinak by si zamilovaný páreček na procházce mohl myslet, že „padá hvězda“ :-). NASA by na základě úspěšného seskoku chtěla vyvinout podobný skafandr pro záchranu astronautů při poruše kosmické lodi.
Helma – speciální a nezbytná součást výbavy, sestavená pro zásobování těla kyslíkem a její hledí bylo chráněno proti zamlžení a také zamrznutí. V helmě byla také zabudovaná sluchátka a mikrofon pro komunikaci s kontrolním stanovištěm na zemi.
Baumgartner za svůj výkon sklidil nejen uznání odborné veřejnosti, ale i na sociální síti Facebook má již přes milion a půl fanoušků. Klobouk dolů! :-)
ODHODLÁNÍ SKOČIT
Z jaké nejvyšší výšky jste skočili vy? Můj rekord je desetimetrový útes v Norsku. Většinou však stačí jít na skokánek na koupališti – ze země to vypadá vše tak snadné, ale když pak stojíte nahoře a koukáte dolů, pořádně se vám rozklepou kolena. Člověk se zkrátka musí ROZHODNOUT! Tak je to, podle mého, i v životě. Bůh nám dal svobodu, abychom zodpovědně dělali jednotlivá rozhodnutí. Často však, čím více otálíme, tím se více bojíme – stejně jako při skoku. Možná kdyby si Felix Baumgartner nevěřil, stojí na hraně své návratové kapsule ještě dnes :-).

Rychlost při dopadu
A jen pro zajímavost, když se budete rozmýšlet, zda skákat z můstku do vody (nebo třeba z okna školní budovy :-), můžete si předem spočítat, jakou rychlostí dopadnete. Stačí použít tento vzorec (pro volný pád ve vakuu): v = 2.g.h.
V praktickém příkladu to znamená, že ze 3 metry vysokého můstku na koupališti dopadnete do vody rychlostí 27 km/h:
V = 2.9,81.3 = 7,67 m/s = 27,62 km/h
Přeji krásné prázdniny a pevnou půdu pod nohama :-).
Pr/Qr:1593/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek