TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1287194. návštěvník.
Tento den 661.
Svátek
Dnes má svátek
Marek.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2013
Rubrika:Sloupek Neposkvrněné
Autor:otec Marek Miškovský
Název:All Hallows´Day
Článek:Chladné prvolistopadové ráno. Mlha se nechce moc zvedat, vlhké listí pod stromy začíná být cítit hnilobou. Keltové v noci na dnešní den slavívali začátek nového roku, svátek, ve kterém se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých: duše mrtvých mohou přicházet na zem a živí sestupovat do podsvětí.

Umisťovali do oken rozžatou svíci ve vydlabané řepě, aby svítila na cestu duším zemřelých. Aby tomuto pohanskému svátku dal křesťanský rozměr, zavedl papež Bonifác IV. (608–615) po poradě se sv. Kolumbánem pro Irsko a Anglii na tento den svátek Všech svatých (angl. All Hallows´Day – z toho Halloween). Papež Řehoř IV. pak roku 835 potvrdil tento svátek pro celou západní církev. Pro potvrzení úcty k zemřelým předkům připojil roku 998 clunyjský opat Odilo 2. listopad slavení Památky věrných zemřelých – den modliteb za zemřelé.
Právě tento den patří spolu s Vánocemi v naší odkřesťanštěné společnosti k nejvíce prožívaným svátkům. Zvláštní? Zkusme znovu, jako před tisíci lety, uchopit zpohanštělé zvyky a dát jim smysl skrze živou křesťanskou naději. Panno Maria, Královno všech svatých, přimlouvej se za naše zemřelé!
Pr/Qr:1432/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek