TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275944. návštěvník.
Tento den 297.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2014
Rubrika:Téma
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Mrazivé noci v teplém... sněhu
Článek:Metrové závěje, husté sněžení, sníh všude, kam se podíváš. Jak jste jistě poznali, nejedná se o popis letošní zimy ani o blouznění vyvolané lednovými teplotami, ale jde spíše o vyvolání vzpomínky na požehnanější časy, kdy sníh byl samozřejmostí a ne vzácností. Sníh je totiž dokonalý materiál, dají se z něj uplácat aerodynamické kouličky, stavět bachraté sněhuláky, kutat chodby a záhraby a samozřejmě se po něm lze za pomoci všech možných prkýnek a udělátek i klouzat. Jsou ovšem i zimy, které umožňují něco víc, než jen plácání sněhuláků a házení kuliček, zimy, které přímo vybízejí k postavení eskymáckého iglú. Stavba sněhového obydlí není jednoduchá, jde o nejvyšší sněhové umění, ale když jsem to zvládl já, tak vy určitě také.

Mistři ve stavení iglú jsou samozřejmě Eskymáci, pro které je sněhový příbytek každodenní realitou. Je ovšem nutno podotknout, že praví Eskymáci používají ke stavbě sníh starší padesáti let(!), z kterého vyřezávají úzké bloky o rozměru zhruba 50 × 50 cm. Používají k tomu buď speciální sněhovou mačetu, nebo zvláštní úzkou pilu, se kterou ve dvou lidech dokáží postavit sněhový dům už za dvě hodiny. A ani se u toho moc nezpotí.
Je ovšem nutno poznamenat, že pot je v krajích věčného ledu velmi nebezpečný, neboť ochlazuje tělo, působí zvlhnutí oblečení, a tím i snížení jeho izolačních vlastností. Toto varování platí ale i pro nás. Pokud se rozhodnete postavit iglú a následně v něm přenocovat, dejte si pozor na zpocení, neboť vlhký svetr vás v mrazivé noci moc nezahřeje a při extrémních teplotách může pot na těle i zmrznout. Z tohoto důvodu mají polárníci vždy dvě sady oblečení. Tu studenější používají na pochod a práci, při které se zahřejí pohybem, a tu teplejší na spánek a odpočinek.
V dobře postaveném iglú lze docela pohodlně bydlet, neboť rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou může dosahovat i neuvěřitelných 50 stupňů. Nepočítejte ovšem s tím, že když je v našich krajinách kolem nuly, tak že v iglú budete mít menší saunu. Měření, která prováděl polární badatel Stefansson, probíhala při venkovních -45 stupních! U podlahy naměřil 7° C ,ve výši ramen sedícího člověka již +4° C, a pod stropem neuvěřitelných 16° C nad nulou. Sníh je totiž výborný izolant a teplo se v iglú drží jako v bublině.
Obyvatelé arktických krajin ovšem nestaví své obydlí rovnou na zemi, ale na tlusté vrstvě sněhu se vchodem pod úrovní podlahy, který může být snadno zakryt sněhem. Dnešní doba ovšem romantice nepřeje a sami Eskymáci bydlí radši v kvalitních dřevěných domech a svůj typický sněhový příbytek staví pouze v okamžicích ohrožení, když je na cestách nenadále zastihne sněhová bouře. I když se u nás nedá očekávat, že by nás nečekaně zastihla vánice (obzvlášť tuto zimu), přesto se neohroženě pustíme do stavby sněhového obydlí.

Jak na to?

Nejdůležitější je samozřejmě kvalitní stavební materiál. Nejlepší je vyšší vrstva staršího a uleželého sněhu. Ne vždy je ovšem takový sníh k dispozici, ale zásadní podmínkou je jeho stáří. Z čerstvě napadaného prašanu, který není ještě dostatečně spojen, nelze často uválet ani sněhuláka, natož postavit iglú. Ideální na vytváření kostek je sníh, který prošel oblevou a pak znova zmrzl. Odstraňte opatrně horní vrstvy lehčího sněhu, případně je uplácejte lopatou. Takto připravenou plochu nechte dvacet minut odpočinout, aby se mezi vločkami vytvořily nové pevné vazby. Do takto upraveného sněhu již nešlapejte, jinak vzniknou malé trhliny a sněhové cihly se vám budou lámat.
Vzhledem k našim zimním podmínkám je lepší vyřezávat spíše pravidelné kvádry, které lépe drží, a stavba je jednoduší. K jejich vytváření je nejlepší širší sněhová lopata. Nejnutnější podmínkou při stavbě je metoda pokládání sněhových bloků do spirály, tak jak je to na obrázku číslo 1. Dodržením tohoto postupu se vám i při větším mrazu, kdy sněhové cihly nechtějí lepit, podaří zaklenout pěknou kopuli. V opačném případě lze střechu vytvořit pouze za oblevy a ve spolupráci více stavěčů.
Sněhové cihly je nutno pokládat „přes spáru“, tak jak to činí i zedníci při stavbě domu. Jednotlivé kvádry se budou takto vzájemně podpírat. Pokud bude stát sněhové obydlí přímo na zemi, připojte k němu menší tunel, který vás ochrání před studeným vzduchem. Dávejte ovšem pozor na směr větru, ať vám přímo dovnitř nefouká ledový severák. Počítejte s tím, že i ve více lidech vám bude stavba iglú trvat minimálně čtyři hodiny. Během celého procesu budete obaleni sněhem a je nutno se vybavit kvalitním, nejlépe nepromokavým oblečením a náhradními rukavicemi.

Den se nachyluje a noc se přiblížila...

Pokud jste dodrželi všechny pokyny, stojí před vámi krásný eskymácký dům. A každé obydlí je určeno k tomu, aby se v něm bydlelo. Nejprve je nutno z několika karimatek nebo nafukovacích matrací vytvořit dobrou podlahu, která vás bude chránit od promrzlé země. Sníh propouští dostatečně vzduchu, takže není nutno vytvářet zvláštní dýchací otvory. Jiná situace nastane, pokud zapálíte svíčku, nebo vařič, neboť od ohně vznikají nebezpečné zplodiny. Vytvořte zhruba v třetině výšky malé větrací otvory a ty pak ucpěte třeba rukavicí. V dobře vytvořeném iglú a v kvalitním spacáku lze strávit i pohodlnou noc. Nejlepší spacák pro tuto příležitost je z dutého vlákna, které i při navlhnutí stále dobře izoluje. Spacák z peří je sice lehčí, ale ve vlhku ztrácí svoje izolační schopnosti. Nezapomeňte, že i v zimě vypotíte přes noc skoro jeden litr vody, a proto není vhodné se balit do neprodyšných látek. Stejně tak se nedoporučuje strkat hlavu do spacáku. Je lepší si dát několik čepic než se ráno probudit v louži vody. Stejně tak je vhodnější si dát spíše více vrstev oblečení než jeden teplý svetr. Nejlépe totiž izoluje vzduch mezi těmito vrstvami. Do spacáku si schovejte i boty, neboť není horšího utrpení, než lézt ráno do vymrzlých studených bot. Před usnutím si dopřejte tučnou večeři, která vašemu tělu poskytne dostatek energie na studenou noc. Nikdy ale nespěte v iglú sami, pozvěte své kamarády nebo rodiče, neboť ve dvou je i zima méně chladná.
Pr/Qr:1439/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek