TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275904. návštěvník.
Tento den 257.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2014
Rubrika:Sloupek Neposkvrněné
Autor:otec Marek Miškovský
Název:Touhy prchavý jsou, sny nám do očí lžou…
Článek:Celý život po něčem toužíš. Po věcech: „Táto, kup mi vrtulník“. Po svobodě a nezávislosti: nemuset poslouchat, žádat dovolení nebo oznamovat, kdy se vrátím. Po uznání a slávě: být hrdina, který v jednu chvíli zachrání svět (nebo aspoň dívku svých snů).

Řídit závodní auto, pilotovat vrtulník, vítězit v bojích, budovat impéria… Že to nejde? Stačí vstoupit do zdánlivého světa vytvořeného z jedniček a nul. Na počítači s dobrým simulátorem mohu prožít své sny jako skutečnost. Zdánlivé se stává skrze obrazy pro mozek opravdickým, změněnému vnímání se podřizují smysly, které reagují na podněty mozku víc než na okolí. Touhy jsou ukojeny. Ale opravdu? Touhy a přání se nestaly skutečností, jen dalšími představami.
Jedna ze základních filozofických vět říká, že bytí je víc než nebytí. Když něco je, je to víc, než když to není (plán dokonalého auta ke svezení nestačí). Něco prožít je víc než o tom snít nebo si s pomocí techniky vytvářet dokonalejší sny.
Vyjdi do podzimního odpoledne, nech se zmoknout, vrať se domů, protože ti bude zima… i když nemůžeš vše, protože každý člověk je omezený (nejsme Bůh), ta trocha skutečného života je víc než sen o zdánlivé všemohoucnosti. Řekneš-li s Marií: „Staň se mi podle Tvé vůle“, zažiješ věci, o kterých by se ti nezdálo ani v nejbujnějším snu… Bůh promlouvá skrze skutečnost.
Pr/Qr:1395/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek