TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276226. návštěvník.
Tento den 179.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2014
Rubrika:Co mi vrtá hlavou?
Autor:otec Marek Miškovský
Název:Svět zasvěcený Panně Marii
Článek:Před rokem zasvětil Svatý otec František svět Panně Marii. Co to přesně znamená i pro mě?
Slávek, 14 let

Drahý příteli,
zasvěcením se něco vyjímá z profánního užívání a je vyhrazeno pro Boha, v našem případě Bohu skrze Pannu Marii. Zásvětná modlitba je aktem zasvěcení. Pojem zásvětná modlitba je ale také chápán jako forma intenzivní přímluvné modlitby s prosbou o zvláštní ochranu.
Zasvětit Panně Marii můžeme svůj domov, práci, sebe, ale také ty, nad kterými vykonáváme legitimní přirozenou nebo duchovní autoritu. V tomto smyslu rodiče mohou zasvětit Panně Marii také svoje děti, aby je ochraňovala od zlého a pomáhala jim na jejich životní cestě.
Tak papežové minulého století vícekrát uskutečnili zasvěcení světa Neposkvrněnému srdci Panny Marie. Jako zasvěcení světa vykonané v roce 1942 Piem XII. pomohlo ukončit druhou světovou válku, tak zasvěcení učiněné sv. Janem Pavlem II. v roce 1984 napomohlo ke zhroucení sovětského komunismu. Papež František úkonem zasvěcení světa Panně Marii znovu svěřil celý svět (a i tebe) pod její zvláštní ochranu.
Abys z této pomoci účinně čerpal, je třeba se k aktu zasvěcení nejen duchovně připojit, ale také se na něj připravit: vykonat svátost smíření, účastnit se mše svaté, pomodlit se nějakou novénu k Panně Marii. Pokud jsi to neudělal, zasvěcení Panně Marii je možné opakovat, stejně jako je možné obnovovat svůj křestní slib, a to vlastními slovy nebo nějakou formální modlitbou. Jednu takovou ti nabízím.
Maria, Matko má, Královno, Tobě se úplně obětuji, na důkaz své oddanosti, zasvěcuji Ti dnes své oči, své uši, svá ústa, své srdce, sebe sama docela. Protože náležím Tobě, dobrá Matko, chraň, vychovávej a používej mě, jsem Tvé dítě a Tvé vlastnictví. Amen. (Každodenním užíváním coby první modlitby dne vzniká žádoucí závislost :-)).
Pr/Qr:1554/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek