TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275993. návštěvník.
Tento den 346.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2015
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:Kardinál Miloslav Vlk
Název:Pojď za mnou!
Článek:Milí spolupracovníci, milí služebníci oltáře!
To moje oslovení odpovídá slovu „ministrant“ a má v obnovené pokoncilní liturgii veliký význam. Dokument Druhého vatikánského koncilu o liturgii říká, že „slavení liturgie je dílo Krista-kněze a jeho těla, církve“. Tím jsou míněni všichni účastníci bohoslužby, ale jistě především kněz a všichni, kdo slouží u oltáře, tedy také ministranti.

Ani Ježíš neslaví bohoslužbu sám, ale ani kněz s ostatními neslouží mši sv. bez přítomnosti a moci Ježíše Krista. Je dobré si to uvědomovat.
Služba veleknězi Ježíši Kristu je velikým úkolem! Je dobré při tom být pozorný, nerozptylovat se a naslouchat tomu, co mi v srdci říká Duch Svatý.
Když jsem chodíval ministrovat, uviděl jsem jednou v předsíni našeho farního kostela velký plakát, obrázek Ježíše ukřižovaného. Pod křížem stál malý ministrant a díval se vzhůru na kříž. Na obrázku byla věta: “Chceš i ty být knězem?“ Když jsem chodíval okolo, tak na mne ta věta vždycky vykřikla: Chceš i ty být knězem? Až jsem se lekal a chodil jsem raději jinudy. Ale ta otázka mi v duši zůstávala. Při svatém přijímání jsem občas slyšel slabý hlas: „Pojď za mnou!“ Po určitém čase jsem na tyto vytrvalé výzvy odpověděl: „Ano“... A tak začala moje cesta ke kněžství.
Pr/Qr:1506/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek