TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284783. návštěvník.
Tento den 460.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:6/2015
Rubrika:Sloupek Neposkvrněné
Autor:otec Marek Miškovský
Název:Protestuji! To je nečestné a nesportovní!
Článek:Ještě pár týdnů a je tu opět závěr dalšího (kolikátého už, či ještě) školního roku. Závěrečné zkoušky a písemky. Asi každý známe to pokušení připravit si tahák pod lavici či do penálu, ti drzejší i otevřít si rovnou knihu či sešit (notebook) – prostě opisovat, pomoci si nečestně, najít lehčí cestu, obelstít, podvádět!

«Protestuji! To je nečestné a nesportovní!»1

… by řekl Mirek Dušínů»2 z Rychlých šípů»3. Podvod, nepoctivost, lstivé úskočné jednání je hříchem proti pravdě (proti 8. přikázání Desatera) a lásce. Podvádět znamená někoho klamat, oklamat a také zklamat. Vědomé (o)klamání v sobě skutečně nese zklamání (klamanému i podvádějícímu), protože bourá důvěru, základ společného soužití.

Tak až budeš při písemce cítit v prstech svrbění pootevřít sešit a „jen se ujistit“, uvědom si, že nejde o známku, ale o mnohem víc: každým oklamáním sebe sama se stáváš slabším v lásce k pravdě a tupějším v jejím odhalování – a tedy hloupějším!

Maria, Panno věrná, oroduj za nás!

1 Srov.: http://vontove-foglar-stinadla.abchistory.cz/rychle-sipy/cerni-jezdci-neumeji-prohravat-08.htm
2 Var. Dušínů / Dušín viz.: http://vontove-foglar-stinadla.abchistory.cz/rychle-sipy/cerni-jezdci-neumeji-prohravat-06.htm; Dokazuje, že slušná badatelská práce se dá udělat i na slušném komixu :-)
3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Rychl%C3%A9_%C5%A1%C3%ADpy
Pr/Qr:1470/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek