TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1286469. návštěvník.
Tento den 434.
Svátek
Dnes má svátek
Jiří.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2008
Rubrika:Duchovní slovo pro borce
Autor:Štěpán Pospíšil
Název:Osminohý kazatel
Článek:Znáte to, stojíte při mši u oltáře, snažíte se soustředit, ale všechno jako by vám v tom bránilo. Myšlenky odbíhají, k tomu ještě příšerná zima a varhaník bez hudebního sluchu...
A právě v tuto chvíli jsem si všiml velikého pavouka, který si to zamířil právě k mé noze.

No na tom není nic divného, v našich kostelích je pavouků více než věřících. Ale tenhle pavouk byl něčím zajímavý. Táhl za sebou ohromný chuchvalec prachu a pěkně se při tom naparoval. V první chvíli člověka napadne: „Fuj, hnus jeden nechutný! A ještě špínu po našem útulném kostelíčku tu roznášet bude! Chcípni, potvoro!“ A noha se užuž chystá bezbranného členovce bez milosti zašlápnout. Ale ukončujte pavoučí život před zraky celé farnosti během nedělní bohoslužby a zpívejte při tom ještě Otče náš...
A tak pavouk mezitím dovlekl své bohatství ke zdi a jen malý schůdek ho již dělí od temného kouta za oltářem, kde se již dlouho neuklízelo a kde má své špinavé království. Snaží se vyšplhat těch pár centimetrů na schůdek, ale obrovský chuchvalec prachu mu v tom brání a pořád ho stahuje dolů. A teď se mu zamotal do jeho dlouhých nohou, takže se ho milý pavouček nemůže zbavit, ani kdyby chtěl.

Jak věrně mi v tu chvíli připomíná člověka, který si také tak rád zakládá na věcech, které mu brání v cestě vzhůru. Jak mi ten pavouk připomíná mě samotného. S rancem špíny, o které tak málo s Bohem rozmlouvám a kterou mnohdy ani nevidím, se pokouším sám svými silami vyšplhat vzhůru.

Po skončení bohoslužby se vracím ke schůdku a osvobozuji spoutaného pavouka od chuchvalce prachu. Jakmile cítí, že je svobodný, hbitě vyleze na schůdek a utíká do neprobádaných končin za oltářem. A já poklekám před oltářem a se stejnou vděčností děkuji Pánu, který místo aby nás zašlápl i s našimi ranci špíny, umírá za nás na kříži a osvobozuje nás svými svátostmi, abychom jeho obětí byli očištění a svobodní. Zkusím se v postní době ohlédnout, co všechno s sebou vláčím, a více prosit našeho Pána, aby ty všechny chuchvalce odstranil.

A pak že pavouci nemají v kostele co dělat! Takové názorné kázání jako dnes jsem ještě neslyšel od žádného pana faráře. A ještě jedno rozhodnutí tento pavouk přinesl do naší farnosti. Domluvili jsme se s kolegy ministranty, že konečně uklidíme nepořádek za oltářem! Pak už nám bude kázat zase jen pan farář.
Pr/Qr:1245/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek