TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275857. návštěvník.
Tento den 210.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:7/2008
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:arcibiskup Jan Graubner
Název:Církev živá a mladá
Článek:Taky vám ve škole říkají: nedělejte bengál? Co to znamená mi došlo až v hlavním městě bengálské metropole, která má prý čtrnáct milionů obyvatel. V přecpaných ulicích je nepředstavitelný ruch. Pravidla silniční dopravy jsem nepochopil. Získal jsem dojem, že hlavní pravidlo je právo většího a bezpečnost se zajišťuje stálým troubením.


Bangladéš je jedna z nejchudších zemí světa. Lidé jsou pracovití a horlivě obdělávají každý kousek země, kde pěstují rýži. Většina jí jen jednou denně holou rýži a vodu. V celé zemi plné řek a jezer nenajdete kámen, protože všechno je jen naplavenina, zato se všude pálí cihly. Když potřebují štěrk na spravení cest, rozbíjejí kladívkem cihly.
V zemi žije devadesát procent muslimů. Katolíků je necelých tři sta tisíc. Mají téměř třikrát tolik škol než farností a také katolickou univerzitu. Každé z našich sekání zaujalo stálou radostí a hlubokou zbožností. Farnosti mají typická centra k nimž nepatří jen kostel a fara, ale i škola a často internát, ošetřovna s porodnicí i sirotčinec, farní sál a louka s venkovním pódiem. Vše velmi skrovné, ale plné života. Katolíci žijí v katolických obcích. Kdo žije jinde, posílá děti do internátu katolické školy, protože společenství věřících se považuje za nutný nástroj katolické výchovy. Mají dost kněží i řeholníků. Umí slavit a slaví rádi. Potřebují však naši pomoc, protože bez cizí podpory nemohou postavit kostely či udržet provoz sirotčinců. Církev už v dobách apoštolů dělala sbírky na chudá společenství. Avšak i oni nás mají čím obdarovat, protože mají kulturu života a budoucnosti. Milují děti a život, nebojí se oběti, nepropadli sobectví. Jsou hrdí na to, že patří k církevnímu společenství s Ježíšem.
Cesta byla pro mne opravdovým povzbuzením.
Jan Graubner, arcibiskup
Pr/Qr:1269/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek