TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275992. návštěvník.
Tento den 345.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2008
Rubrika:Duchovní slovo pro mazáky
Autor:otec Vojtěch Novák
Název:Dušičkový čas
Článek:Měsíci listopadu se také říká „dušičkový čas“ a to je proto, že se v tyto dny snažíme více myslit na ty, kdo nás předešli na věčnost, ale ještě nemohou prožívat nebeskou slávu. Proč ale na ně vlastně myslíme?


Jistě jste zažili takovou nepříjemnost, které říkáme nemoc, kdy ležíte v posteli a nemůžete nic dělat než sledovat, jak vás všechno nebo aspoň něco bolí, trpělivě berete léky a vůbec bojujete s nemocí. Všechno, co jste měli na tento čas naplánované, musí jít stranou. Ale je pro vás velikou vzpruhou, když vidíte, jak se o vás stará maminka nebo tatínek, jak se sourozenci snaží zpříjemnit vám dlouhé chvíle. Nebo také jak vás potěší návštěva kamarádů či spolužáků.
A i když víme, že každé srovnání kulhá, přece nám tento příklad může trochu osvětlit stav duší v očistci. Ony nemohou svoji situaci nijak ovlivnit. Po smrti prožily tzv. osobní soud – zhodnocení vlastního života ve světle Kristovy lásky. Ví, že přijdou do nebe, ale zároveň ví, že tam zatím nemohou. Odloučení od Boží lásky je pro ně nesmírná bolest. Proto jsou odkázány na naši pomoc, kterou se jim snažíme toto utrpení trochu ukrátit. Něco pro ně udělat, aby to jejich „uzdravování se“ pro nebe nebylo tak dlouhé. A tou nejúčinnější pomocí jsou naše modlitby, všechny sebezápory, které věnujeme duším v očistci a také odpustky, které pro ně získáme.
Představte si kamaráda nebo sourozence, který má čtyřicítky horečky, leží v posteli a moc se trápí a vy byste ho mohli dostat z této nepříjemné situace za jediný den. To bychom udělali cokoliv, viďte. Podobně můžeme získáním plnomocných odpustků každý den pomoci jedné duši do nebe. Je totiž velice dobré a milé mít v nebi kamarády a to nejen pro ten čas po naší smrti, ale už pro život zde na zemi. Proto je dobře pamatovat na duše v očistci každý den alespoň krátkou modlitbou, a nejen v listopadu. Přeji vám mnoho dobrých kamarádů v nebi. A samozřejmě i na zemi.
Váš otec Vojtěch
Pr/Qr:1249/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek