TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1286476. návštěvník.
Tento den 441.
Svátek
Dnes má svátek
Jiří.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2010
Rubrika:Sport
Autor:Petr Lukeš
Název:Singltrek
Článek:SINGLTREK
uchvacující zážitek a zároveň šance pro zapadle kouty
Tento fenomén mezi sporty by se dal charakterizovat jako síť cyklostezek navržená pro maximální prožitek z jízdy na kole a s respektem k přírodě. Po vzoru singltreku v Anglii a USA vznikly i na území naší republiky dva singltrekové okruhy – v Jizerských a v Rychlebských horách.

Když jsem s kamarády na stezku vedoucí po zapomenutém kraji severní strany Jizerských hor vyrážel, vůbec jsem nevěděl, co od toho očekávat. Ovšem adrenalin, spousta zážitků a zároveň příjemné chvíle strávené v krajině jizerskohorských lesů byly opravdu nad všechna má očekávání!
Zhruba 13 km dlouhý singltrek v Jizerských horách, který je součástí 20kilometrového okruhu, slibuje nový směr v rekreační cyklistice. Oproti vybetonovaným stezkám za desítky milionů, které krajinu navždy poznamenají a stojí často přemrštěné částky, jsou tzv. singltreky k přírodě šetrné a také podstatně levnější. Singletrack (v češtině se zažil fonetický přepis singltrek) vlastně znamená úzkou stezku pro cyklisty budovanou v terénu s ohledem na udržitelný rozvoj.
Nejde však jen o „cestu vyjetou v lese“, ale opravdu o složitý a technicky výborně vyřešený projekt. Nejen že stezka takřka splývá s krajinou, ale je postavena tak, že se na ní nezadržuje voda, takže zajišťuje bezpečnou sjízdnost i třeba po dešti.
Tento projekt vznikl jako spolupráce nadšenců z České mountainbikové asociace (ČeMBA) a Lesů ČR, kteří výstavbu finančně zajistily.
Perspektivní a velice zajímavý je na tomto projektu fakt, že i toto je jedna z možností, jak probudit zapadlý či spící region, protože Frýdlantský výběžek plný zkrachovalých textilních závodů patří mezi hospodářsky nejslabší oblasti ČR. Tomuto faktu nepřispěly ani letošní povodně. Nicméně singltrek se i proto může jevit jako projekt, který tam může přitáhnout nové lidi, probudit cestovní ruch, zlepšit infrastrukturu a v neposlední řadě díky tomu dosáhnout snížení nezaměstnanosti.

Hodnoty singltreku
Dynamika – Kličkování mezi stromy. Měnící se profil. Stezku cítíte pod sebou, kolo pevně v rukou.
Udržitelnost – Odolává přírodním vlivům a turistické zátěži. Je určen k dlouhodobému užívání.
Přizpůsobivost – Singltrek nevzniká od stolu, ale vychází z místní krajiny, přírody, podmínek a zdrojů.
Jedinečnost – Singltrek respektuje místní okolí, lidi, krajinu a přírodu, hledá mezi nimi symbiózu. Hledá genius loci místa, jeho atmosféru.
Vztahy – Singltrek není jen stezka. Užíváním vytváří síť autentických zážitků. Získává tak svůj smysl a účel.
Pr/Qr:1482/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek