TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283820. návštěvník.
Tento den 126.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2010
Rubrika:Duchovní slovo pro borce
Autor:otec Marek Miškovský
Název:Září oči v září?
Článek:Viděl jsem nešťastného člověka. Byl to mladý muž, který studoval na univerzitě. Byl zamilován do dívky, která ho už snad půl roku podváděla, a on to zjistil teď, na konci prázdnin. Studoval matematickou analýzu a tak si hodně lámal hlavu nad tím, že nebyl schopen vidět skutečnost, která mnohým kolem něj byla už dávno zřejmá.

Nejprve byl otřesen, potom zhrzen, pak dostal vztek, potom ho přepadla lítost. Ale protože nebyl hloupý, hledal pomoc. Říkal, že měl tu dívku skutečně rád a ptal se, jak je možné, že nepozoroval žádné změny ve vztahu. Potom vyprávěl, jak se seznámili. Bylo to loni v létě na koupališti, kam šel s kamarády a kde viděl krásnou dívku. Pozval ji na limonádu, pak chodil na koupaliště celý týden a potom spolu začali chodit. Dělalo mu dobře, když mu ostatní kamarádi záviděli krásnou dívku. Ona – jak říkal – si byla vědoma své krásy a také ji statečně ukazovala. Někdy až příliš. Tak nezůstalo jen u chození. Na podzim se nastěhovali do jednoho bytu a začali spolu žít. On byl spokojený, oči na ní mohl nechat, zvláště, když se zasmála. A najednou taková rána. Rozešli se.
Příběh, jakých slyšíme desítky, někteří je považují za „normální“. Možná jsou běžné, ale ke štěstí, jak vidno, nevedou. V popsaném vztahu byla celá řada nedobrých kroků, ale zastavme se u prvního „přehození výhybky“ vedoucího na slepou kolej.
Chodit s někým se dá ze sportu nebo pro zábavu – jen tak. Nehledám-li ale pevný a trvalý – skutečný vztah, pak mi nejde o celého člověka, o jeho skutečné kvality – charakter. Místo toho stavím často na první místo kvalitu těla – tělesnost. Od té je krok k podlehnutí přitažlivosti vášní, dnes často realizované společným bydlením „na zkoušku“, a „abychom se poznali“. Bohužel v tu chvíli paradoxně ztrácím schopnost toho druhého skutečně poznávat. Vztah je předznamenán tělesnou přitažlivostí a hodnotí se tělesnou blízkostí, která sama o sobě nic nevypovídá o tom, jaký člověk je. Oči (smysly) a rozum nemají dostatečný odstup od druhého a vnímají ho spíš jako objekt uspokojení vlastních pudů. Vybírám si tělo (respektive jeho aktuální nestálou podobu) a ne člověka, který je v podstatě – své duši – víc než tělo. Proto zdravý odstup od poznávaného – v křesťanství vyjádřený úctou k osobě a ctností čistoty – je nezbytný k vytváření šťastného vztahu. Čisté srdce, čistý pohled je předpokladem poznávání, navázání vztahu nejen s člověkem, ale i s Bohem, protože: „Blahoslavení čistého srdce, neboť oni budou vidět Boha“ (Mt 5,8).
Jsi-li po prázdninách neschopný správně vidět pro nečistý pohled a setrvávání v něm, očisti se ve svaté zpovědi a pros na přímluvu velkých světců tohoto měsíce sv. Ludmily a sv. Václava o čisté srdce. Vyvaruješ se bolestí, zklamání a hříchů. V září, ať tvé oči září!
Pr/Qr:1365/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek