TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284200. návštěvník.
Tento den 506.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Realizační tým časopisu Tarsicius

    otec Vojtěch Novák - [redaktor] - Otec Vojtěch Novák pro nás už nějaký čas píše každé tři měsíce Duchovní slovo pro střední - tedy pro 2. stupeň ZŠ a naleznete ho na straně 10. P. Novák se narodil 15. srpna 1958 a
    dětství prožil na vesnici, kde byl farářem P. Čeněk Ptáček, věrný dělník na Boží vinici a opravdu krásná kněžská postava. V roce 1984 promoval na Lékařské fakultě UK, pak rok vojna a do r. 1992 pracoval jako chirurg.
    Od října 1992 začal studovat Philosophisch-Theologische Hochschule v Heiligenkreuz,
    což je skvostný cisterciácký klášter 20 km záp. od Vídně a vedle škola. Jak sám říká: "Prožil jsem tam nádherných 5,5 roku a jsem Bohu vděčný za tuto velikou milost.
    Stejně tak bylo pro mne rozhodující, že jsem se setkal s vyjímečným knězem, když jsem se dostal za prací do Prahy a bydlel v Střešovicích, kde byl tehdy u sv. Norberta farářem P. PhDr. Jaroslav Zrzavý, který, když ho přeložili ke sv. Gothardu v Bubenči, mi nabídl bydlení u něj na faře. Tak jsem zblízka mohl poznat opravdu svatý kněžský život, a také neopakovatelné duchovní vedení. Teprve na věčnosti to ale docením. Stejně jako atmosféru opravdu živé víry v rodině a nepřestávající modlitby mé maminky a sester, stejně jako mnoha řeholnic, jejichž modlitbám vděčím jistě za obnovení svého kněžského povolání, které jsem tak nějak tiše vnímal už od dětství, ale před kterým jsem se snažil utéci. Jsem Pánu vděčný, že se mi to podařilo jen na určitý čas a mohu na vlastní zkušenosti potvrdit, že člověk je opravdu šťastný teprve tehdy, když se snaží opravdu plnit Boží vůli, protože On pro nás má vždy připraveno to, co je pro nás nejlepší."
    22. února 1998 byl vysvěcen na jáhna. Jáhenský rok prožil u kan. Vl. Kellnara v Praze na Žižkově, 13. února 1999 byl u sv. Prokopa na Žižkově vysvěcen na kněze (světitelem při jáh. i kněžském svěcení byl pan biskup Škarvada, který ho poslal také na studia do Rakous, "což bylo také velice zvláštní, ale to už by bylo nad rámec tohoto povídání)".
    Od března 1999 nastoupil jako kaplan do Vlašimi, kde byl tehdy farářem P. Jerzy Gapski, se kterým tam prožil krásných 18 měsíců a dodnes na něj i na velice krásnou atmosféru ve Vlašimi vzpomíná. Od 1. července 2000 byl ustanoven administrátorem farností Zdislavice, Kondrac, Pravonín, ale po úmrtí P. Měšťana nastoupil od 1. 9. 2000 do farností Keblov, Dolní Kralovice, Snět. |"Tak mi v Kondraci pak říkali "prázdninový farář". V Keblově jsem pobyl 7 krásných let. Jsou tam obětaví upřímní a zbožní lidé, bylo to opravdu 7 tučných let. Od září 2007 jsem administrátorem v Rakovníku.
    Toť vše. Vzpom. na Vás všechny v modlitbě.
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek