TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284709. návštěvník.
Tento den 386.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2010
Rubrika:Cestománie
Autor:Ondřej Havelka
Název:Svatba náčelníka
Článek:Další díl Tajemné Afriky nás zavede do severní Keni mezi domorodce kmene Samburu. V malé vesnici uprostřed buše plné exotických divokých zvířat se právě odehrává svatba. Náčelník vesnice si bere šestnáctou manželku. Ostatní náčelníkovi ženy musí postavit novomanželce vlastní chýši. Nevěstu zatím čeká velmi bolestivý, v evropských očích krutý, rituál – ženská obřízka...

001 – Náčelníkův bratr, nejstarší manželka a sám náčelník – ženich, přihlížejí slavnostním přípravám. V samburské vesnici se zpívá a připravují se pokrmy na večerní hostinu. Slavnostní průvod starších žen, míří ke vzdálené chýši, kde nevěstě provedou obřízku. Nevěsta se mezi lidmi objeví až v noci, kdy veselí bude v plném proudu.

002 – Samburští bojovníci hlídkují v kopci nad vesnicí. Kvůli bezpečnosti chodí vždy nejméně po dvou. Jsou připraveni chránit svůj kmen před nepřáteli, ale také před divokou zvěří. Samburové jsou zvlášť vycvičeni k lovu lvů. Hlídky nesmí chybět ani při svatbě, kdy je vesnice zvlášť oslabena.

003 - Při svatbě musí samburské ženy postavit nevěstě její novou chýši, ve které proběhne svatební noc. Tato chýše potom zůstává novomanželce. Samburové vyznávají mnohoženství, a proto každá manželka má svou samostatnou chýši. V této oblasti staví obydlí pouze ženy. Muži zatím relaxují při kuřivu, ale také alkoholu, který si přinášejí z dalekých městských trhů. Ani před svatbou nepanuje hektická atmosféra. Na vše je dostatek času, co se neodehraje dnes, odehraje se zítra...

004 – Samburský náčelník se všemi patnácti dosavadními manželkami a bratrem zpívají svatební písně. Slunce už zapadá, za nedlouho se ženy rozvlní do rytmu tleskání a opojné melodie doplní vůně připravovaného masa. Kromě alkoholu a tabáku se servíruje přírodní droga chad. Svatební oslavy budou probíhat celé tři dny.
Pr/Qr:1524/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek