TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284263. návštěvník.
Tento den 569.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2007
Rubrika:Cestománie
Autor:otec Jiří Kaňa
Název:Irsko smaragdový ostrov
Článek:„Bunaíodh an comhlacht Gaelchultúr Teoranta in 2004 agus é mar aidhm aige an Ghaeilge agus an cultúr Gaelach…“. To je jazyk, co? S irštinou jsem se poprvé setkal v Římě. Četl, no spíš „četl“ jsem ji na bráně irského kněžského semináře.

Irsko je ostrovní zemí v sousedství Velké Británie. Však se s ní taky dodnes přetahuje o samostatnosttzv. Severního Irska. Ostrov kdysi dobil Angličan Vilém Oranžský. Pochody oranžistů to dodnes provokativně připomínají. Ovšem už jen na severu, který je anglickou provincií Ulster. Zbytek ostrova tvoří samostatnou Irskou republiku. Na severu převládá anglikánské vyznání, zatímco ostatní Irové jsou tradičně katolíky. O spory pak není nouze. Přitom irští a skotští misionáři v dějinách perfektně spolupracovali. „Iroskotská misie“ přece působila mezi Slovany už před příchodem svatých Cyrila a Metoděje.

Bez Irů nejsou žádné Vánoce
Irští misionáři se ale dokázali postarat nejen o naši víru, ale taky třeba o vůni Vánoc. Nevěříte? Slavný Ir, opat Kolumbán, se vydal v roce 563 na misie do Galie. Legenda říká, že tam pohané slavili zimní slunovrat uctíváním stromu – jedle. Kolumbán k ní proto všechny svolal a ozdobil ji hořícími pochodněmi do tvaru kříže. Pak pronesl kázání o narození Ježíše Krista v Betlémě. Tak se prý tato jedlička stala prvním vánočním stromkem na světě.

Třilístečky - jeden list
Odkud brali Irové takové zásoby křesťanských misionářů? Velkou zásluhu na tom má určitě i svatý …. Do Irska se dostal v 5.století jako biskup – misionář. Den jeho svátku Irové oslavují a připínají si shamrock (irsky seamróg). Je to malý trojlístek, kdysi symbol pohanů. Náš svatý biskup jej však použil k tomu, aby domorodcům vysvětlil tajemství Nejsvětější Trojice tedy Boha Otce, Syna a Ducha Svatého.

Kdo neklape, není Ir
Irové dokáží slavit, to je pravda. Přitom prý hodně pijí. To nevím, ale že dobře tancují, to vím. Jejich tanec pozná i slepý. Takový step, sladěné klapání okovaných podpatků tanečníků na parketu, se fakt nedá přeslechnout.


Louky k orbě i ke hře
Irové ale zažili i velké trápení a bídu. Spousta jich zemřela za obrovské neúrody před 150 lety. To, že zemědělství znamená pro Iry dodnes hodně, svědčí například mistrovství Irska a světa v orání. Loni se konalo po pětasedmdesáté. Své svaly uplatní hrdí Irové nejen v zemědělství, ale třeba v národním sportu, v ragby. V něm patří k nejlepším v Evropě. Zato v takovému sportu, jako je golf, to umějí nandat i borcům světového jména, jako je Američan Tiger Woods. Irsko je prostě rájem golfistů.

Whisky, čas a nový rozměr
A co dělají Irové po sportu nebo po tanci? Chlapi si dají whisky, maminky s dětmi ajriškrémtý (vynikající čaj s příchutí karamelu a whisky) a řidiči se učí vyhlášku. Irové se totiž před pár lety rozešli s anglickými mílemi a rychlost i vzdálenosti teď měří v metrech.
Pr/Qr:1604/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek