TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283467. návštěvník.
Tento den 239.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2011
Rubrika:Téma
Autor:Petr Gabriel
Název:Cyklo poutě.
Článek:Pod pojmem pouť si běžný kluk představí kolotoče, běžný ministrant pěší cestu na poutní místo, ale Petr Gabriel si přestaví výhradně cestu na kole. Je totiž hlavní organizátor tradičních orelských cykloputí a právě nám o nich něco prozradí.

Jak vznikly cyklopoutě?
Na začátku jsme s naším knězem podnikali ministrantské výlety na kole po rodném Slovácku. Když se pak k tomu přidala orelská myšlenka sportu založeného na křesťanských zásadách, vznikly z toho dnes již tradiční cyklopoutě. Roku 2004 jsme poprvé uspořádali cyklopouť, která nebyla určena jen úzkému okruhu našich známých, ale naopak celé široké veřejnosti.

Kolik cyklopoutí jste již absolvovali?
Zorganizovali jsme již šest cyklopoutí. Dvakrát jsme byli v rakouském poutním místě Mariazell, v roce 2005 jsme šlapali na XX. Světový den mládeže do Kolína nad Rýnem. Dva roky na to jsme putovali do Čenstochové, o rok později jsme oslavili 100 let existence Orla cyklistickou poutí napříč Českou republikou. No a vloni jsme podnikli okružní jízdu z Uherského Brodu přes Slovensko do Maďarska a zpět. Celkově jsme dohromady na cyklopoutích ujeli něco přes 3,5 tisíc kilometrů ve 43 etapách, což dává průměr na jednu etapu něco málo přes 80 km. Dohromady se cyklopoutí zúčastnilo už 570 cyklistů.

Jaká bývá náročnost denních etap?
Etapy jsou rozvrženy tak, aby je ujel i méně zdatný cyklista. Pokud překonáváme nějaký vrchol, volíme kratší délku etapy, pokud etapa vede po rovinně tak dosahuje délky i 100 km. Musím však říci, že všichni, kteří s námi jeli, dojeli do cíle. Samozřejmě se mezi tak početnou skupinou najdou i zdravotní neduhy. Ty řešíme za pomoci zdravotnic, které s námi jezdí. Stejně tak máme vždy s sebou i servismana, který opraví, co je třeba, a na zavolání dojede i v průběhu etapy vyřešit daný problém s kolem. Prostě nikdy nenecháme nikoho, jak se říká, ve štychu.

Co peloton a jeho věkové složení?
Pod pojmem peloton si jistě každý vybaví velkou skupiny cyklistů, kteří jedou etapu pohromadě. Naše cyklopoutě se vyznačují tím, že cyklisté jezdí v menších skupinkách od nejmenšího počtu tří až po skupiny o dvanácti účastnících. Na začátku a konci každé cyklopoutě pak projíždíme daným městem tzv. spanilou jízdu. Co se týče věkového složení, tak nejmladšímu účastníkovi byli 3 roky a jeho rodiče si ho vezli v přípojném vozíku. Nejmladšímu cyklistovi, který kdy jel celou cyklopouť za pomoci vlastních sil, bylo 8 let. Naopak nejstaršímu účastníkovi bylo neuvěřitelných 75 let.

Jak probíhá takový klasický cyklopouťový den?
Den začínáme pravidelně mší svatou, kterou sloužíme buď přímo v ubytovacím zařízení, což je většinou tělocvična, nebo v místním kostele. Po ní následuje snídaně, sbalení a nakládka osobních věcí do tranzitů, které převážejí batožiny. Následuje zběžná kontrola bicyklů a může se vyrazit. Během etap pak mají cyklisté k dispozici mapy, které vždy dostanou na začátku pouti, v nich vyznačenou doporučenou trasu kudy jet, a to i s upozorněním na zajímavosti trasy. Je však na samotných cyklistech, zda si nevytvoří vlastní trasu. Po dojezdu etap, následují večeře a večerní prohlídka města či okolí, nebo odpočinek. Myslíme také na vzdělávání cyklopoutníků, proto vždy připravíme ve spolupráci s našimi účastníky nějakou přednášku či besedu na témata, která se týkají cyklopoutí nebo životních osudů účastníků. Zapomenout nesmíme ani na tzv. volné dny, kdy cyklisté mají možnost na den „vysadit“ tempo.

Kde získají případní noví zájemci další informace o cyklopoutích?
Máme svoje internetové stránky na adrese: www.cyklopoute.cz. A nejmenší problém je jistě zvednout telefon a zavolat mi osobně.

Pohled účastníka
Zeptali jsme se Vítka Jelínka, studenta VŠ a ministranta z Letkovic:

Jak ses dozvěděl o cyklopoutích?
Od kamarádů z farnosti, kteří v té době měli pár cyklopoutí za sebou.

Kolika cyklopoutí ses zúčastnil a která byla podle nejlepší?
Účastnil jsem se tří cyklopoutí. Těžko říct, která z nich byla NEJ. Všechny byly skvělé! ;)

Co je na cyklopoutích nejzajímavější?
Osobně se mi nejvíc líbí rozsah cyklopoutí a zajímavsoti o dané zemi. Třeba Polsko jsem si vždycky představoval jako velkou „placku“ – párkrát jsem se však pěkně zapotil :). V Maďarsku zase mají perfektní silnice a kolem hlavních tahů kvalitní cyklostezky. Navíc jsou maďarští řidiči nesmírně ohleduplní k cyklistům, což jsme si hodně pochvalovali.
Cyklopoutě jsou především zajímavé svým obsahem. Díky nim jsem se dostal např. do koncentračního tábora v Osvětimi, úžasného velkoměsta Krakova, vloni do Budapešti a dalších skvělých míst, kterými cyklopouť procházela.

Jak důležitá je pro tebe duchovní stránka na cyklopoutích?
Každé ráno jsou sloužené mše svaté a během celé cyklopouti lze také zajít ke svátosti smíření. To je prima – vždyť na kolo si můžu vyrazit i s nevěřícími kamarády, kde by však důležitá duchovní podpora chyběla. A o tom právě cyklopouť je. Duchovní stránka na cyklopoutích je tedy pro mě zásadní, podstatná.

Pojedeš na cyklopouť do Madridu?
To stále zvažuji… Je to hodně lákavé! Cyklopouť je zážitek na celý život! Máte-li kolo a helmu a jejich používání vám není úplně cizí – neváhejte! ;) Na věku vůbec nezáleží!


Pozvánka na cyklopouť 2011
Burgos – Santiago de Compostela - Madrid
Na začátek nás čeká přesun do Španělska, a tak jsme po důkladném zvážení pro dopravu vybrali autobusy. I po dobu třídenního cestování chceme připravit účastníkům zajímavý program. Povinnou devítihodinovou bezpečnostní přestávku řidičů využijeme k prohlídce francouzského města Chamonix. Největší atrakcí tohoto města je lanovka s výstupní stanicí na Aiguille du Midi (3800 m), která je východiskem tras na nedaleký Mont Blanc a odkud jsou neopakovatelné výhledy. Další zastávkou spojenou s noclehem plánujeme opět ve Francii, a to ve známém mariánském poutním místě Lurdech.
Pro start cyklopoutě jsme vybrali španělské město Burgos, které se nachází na hlavní svatojakubské poutní cestě. Vzhledem ke klimatickým podmínkám projížděné krajiny budou etapy (7 etap) koncipovány v rozmezí vzdáleností od 50 do 90 km. Cílem naší cyklopouti bude bazilika svatého Jakuba v Santiago de Compostela. Zde budou mít cyklisté volný den.
Z Compostely se vydáme do Fisterre, na tzv. konec světa a poté již do Madridu na XXVI. Světový den mládeže (http://www.madrid11.com).
Přesto, že se jedná o setkání mládeže, naše akce je otevřená pro všechny věkové skupiny, stejně jako tomu bylo na předchozích cyklopoutích.
Počítáme s účastí 90 cyklistů, tedy dvěma autobusy. Jakmile se naplní první autobus, druhý pojede v případě, že bude naplněn z 90 %. Kola budou převážena ve speciálním vozíku za autobusem. Nocovat budeme v tělocvičnách a sportovních halách se sociálním zařízením (WC a sprchy). Podstatnou změnou je, že pro letošní pouť nebudeme zajišťovat stravu účastníkům. V ceně pouti bude jako vždy základní pojištění pro cesty do zahraničí. Účastníci obdrží taktéž originální tričko Cyklopouti 2011 a podle možností se budeme snažit zajistit mapy oblastí, kterými povedou jednotlivé etapy.
Jako doprovodné vozidlo pro převoz batožin a servisního zařízení na kola nám poslouží naše autobusy. Součástí organizačního týmu bude také zdravotní a servisní doprovod pro opravy kol.
Odhadovaná cena pro celou pouť je 11 500 Kč.

Předběžný časový harmonogram najdete na www.cyklopoute.cz/madrid2011/plany2.aspx
Pr/Qr:1563/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek