TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276040. návštěvník.
Tento den 393.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2009
Rubrika:Rychlá kola
Autor:František Jakubec
Název:Papamobil
Článek:V tomto měsíci se bude dít v naší republice velká sláva. Jistě všichni víte, že k nám přijede Jeho Svatost papež Benedikt XVI. Myslím, že jste již každý někdy v novinách, ve zprávách nebo dokonce na vlastní oči viděli, v čem papežové jezdí. Nejsou to jen klasické automobily, ale také speciálně upravená vozítka. No a právě na papežská auta, tzv. papamobily se v dnešním čísle podíváme.

Úplně první přepravní prostředek pro papeže byla nosítka. Ta vydržela až do druhé poloviny 20. století. Jeden z prvních papežských automobilů byla limuzína Nürburg 460 s osmiválcovým motorem od německého Mercedesu. Od této značky dostali automobily i další papežové, například roku 1960 obdržel papež bl. Jan XXIII. kabriolet 300 d a po pár letech papež Pavel VI. limuzínu Mercedes-Benz 600.
Mercedes ale není jediným vozidlem, ve kterém papežové jezdili. Vozili se také například v Citroënu (C6E – dohromady najel „pouhých 156 km“ :-)), Bianchi, Fiatu atd.

Mávání ve stoje
Roku 1980 se poprvé objevil typický „papamobil“. Na podvozku terenního Mercedesu řady G byla postavena „prosklená skříň“. Papež mohl v autě stát a věřící na něj krásně viděli. Byl také chráněn před deštěm a další nepřízní počasí. Později přibyla klimatizace a další prvky pro větší komfort a bezpečnost papeže (například vnitřní osvětlení, aby lidé na papeže viděli i v noci).

Obrněný papamobil
Zásadní zlom v bezpečnosti nastal po 13. květnu 1981, kdy byl na papeže Jana Pavla II. spáchán atentát, když Svatý otec v otevřeném voze projížděl zaplněné Svatopetrské náměstí. Byl postřelen tureckým teroristou. Doktoři považují přežití Jana Pavla II. za zázrak, protože kulka se nepochopitelným způsobem vyhnula důležitým orgánům. To vše vedlo k výrobě papamobilu s neprůstřelnými skly a dalšími bezpečnostními prvky.

Benedikt XVI. na scéně
Benedikt XVI. V poslední době obdržel nový Mercedes off-road postavený z modelu G 500. Je v bílé barvě (včetně interiéru) a motor ukrývá pětilitrový osmiválec s maximálním výkonem 218 kW při 5500 ot./min. Tento vůz by měl sloužit k přepravě Svatého otce na středeční generální audience na náměstí sv. Petra ve Vatikánu.

Auto, kterým bude papež jezdit u nás, je zatím neznámé. Napište nám do redakce, v jakém autě jste viděli papeže Benedikta XVI. na jeho návštěvě v České Republice.
Pr/Qr:1421/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek