TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275881. návštěvník.
Tento den 234.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:6/2007
Rubrika:Téma
Autor:Jan Lukeš
Název:Nejzkušenější hráč v I. lize - Jozef Weber
Článek:Mezi nejzkušenější hráče naší první fotbalové ligy patří Jozef Weber, který hraje za FK Jablonec nad Nisou a v této lize již odehrál více jak 400 zápasů!

Hodnocení iDnes: „Začínal v Žilině, zkoušel štěstí ve Spartě, první ligu hrál na vojně v Chebu, výrazněji se prosadil až při angažmá v Drnovicích, odkud v roce 1999 přestoupil do Jablonce. Zkušený fotbalista; nejlepší na místě levého ofenzivního záložníka; tvrdý v osobních soubojích; leckdy se prosadí i v koncovce.“

A zde o něm píše web.superslavia.com: „Je to totiž právě Jozef Weber, který se stal vůdčí postavou svého týmu a bez něhož se neobejde prakticky žádná kloudná útočná akce. Jablonec dosahuje skvělých výsledku zejména díky dvěma hráčům - brankáři Špitovi a právě vůdci týmu Jozefu Weberovi.“

Za Jozefem Weberem jsme zavítali i my, abychom vám o tomto hráči přinesli ty NEJ informace;)! Jaký byl příjemný rozhovor? Přinášíme zde.

Jozefe, vy pocházíte ze Slovenska, že? Kvůli fotbalu jste se dostal do ČR? V jakém to bylo roce?
V roce 1989. To mi bylo 19 let. Hrál jsem v té době za Žilinu a na podzim jsem přestoupil do Sparty.

Chcete tady u nás už zůstat?
Samozřejmě. Oba kluci už mají české občanství a všichni se zde cítíme už jako doma.

Jste věřící?
Ano! Samozřejmě!

Prázdné kostely! To byl pro mě šok!

O Slovensku je známé, že je tam skoro každý věřící a chodí v neděli do kostela. Jaké to pro Vás bylo přijít do ČR, kde kostely jsou, ale lidí málo?
Hlavně ze začátku to pro mě byl šok. Začínal jsem v Praze, potom jsem šel na vojnu do Chebu. Když jsem mohl, šel jsem do kostela, lidí tam chodilo pár. Na Slovensku byly kostely narvané, tak to bylo pro mě veliké překvapení.

Krize víry nenastala?
To naštěstí ne. Já jsem měl dobré základy od táty, který byl i velký fanda fotbalu, ale už bohužel nežije. Ten nám dával základy víry od dětství. U nás fotbalistů je ale problém, že často hrajeme o víkendech, tak se nedostanu vždy na mši.

Máte sourozence?
Mám tři bratry.

Také fotbalisty :-)?
Všichni jsou fotbalisti, ale žádný to bohužel nedotáhl tak daleko jako já. Mají svoje zaměstnání. Rádi se vídáme. Například Vánoce jsou pro nás opravdu svátkem rodiny. Na štědrovečerní večeři jsme vždy u maminky na Slovensku a trávíme ji spolu, takže je to perfektní.

Co pro Vás znamená být katolíkem?
Víra mi určitě pomáhá v morálce a také zamýšlet se nad svým smyslem života.

Ministroval jste někdy?
Ano, jako malý kluk, ale pak začal fotbal. Já jsem z malé vesnice, z Bytče u Žiliny a na fotbal jsem dojížděl do Žiliny, ale vzpomínám na ministrování. Byla to někdy docela zábava.

Jakého úspěchu si nejvíce vážíte ve fotbale a jakého v životě?
Ve fotbale si určitě nejvíce vážím toho, že jsem získal dvakrát mistrovský titul se Spartou a že jsem byl třikrát ve finále Českého poháru. Bohužel jsme vždy to finále prohráli. Dvakrát s Drnovicemi a jednou s Jabloncem. A v osobním životě si určitě nejvíce vážím své skvělé rodiny, to musím zaklepat, že mám manželku, dvě děti a z nich mám velikou radost, to je můj největší životní úspěch.

Fotbal - to je můj život!
Baví Vás stále fotbal?
Určitě. Fotbal to je můj život. Teď studuji profitrenérskou licenci, takže bych se mu chtěl věnovat i dál. Moc lidí to štěstí nemá, že moje práce je i můj velký koníček, tak doufám, že u toho vydržím.

Jste kapitán týmu. Jak dlouho?
Kapitánem jsem už od roku 2001, takže již šestým rokem.

Jaké to je „vést“ tým? Vědět, že máte velkou zodpovědnost, být vzorem ostatním hráčům, jejich podporou…
Často to je příjemné, ale jsou i nepříjemné chvíle, kdy musím na kluky zařvat a obzvlášť ti mladší to často špatně nesou. Sám si pamatuji, když jsem začínal, že mě štvalo, že mi někdo poroučí. Někdy to je jako doma. Občas musím na syny zvýšit hlas, aby to padlo na úrodnou půdu.

Znáte ještě nějaké věřící fotbalisty? Setkáváte se s nimi?
Ano. Setkával jsem se s nimi a setkávám. Třeba Karel Jarůšek, vynikající trenér v jednom časopise napsal otevřeně, že je věřící. V Jablonci se mnou byl Zdeněk Šenkeřík. Bavili jsme se o tom. Také chodil do kostela. Pochází z Moravy. Myslím si, že i někteří další jsou věřící, ale „neprojevují se“.

Jak si rozumíte s týmem?
Já si myslím, že velice dobře. Myslím si, že mě zvolili již pětkrát kapitánem i proto, že i když jim často dovedu říct nepříjemnou pravdu, tak mě snad vnímají dobře. Prostřídalo se tady hodně hráčů a s nikým jsem neměl zásadnější problémy.

Kapitán týmu se volí? To je pro mě teda novinka
No, jsou to regulérní volby, trenér přijde, rozdá lístky, napíšou se jména, sečtou se hlasy a podle toho se vyberou jména. I když četl jsem v novinách, že si někdy vybere kapitána i trenér.

Co jste chtěl dělat jako malý?
Bude to asi překvapení, ale chtěl jsem hrát fotbal:o), akorát jsem nevěřil, že se mi to splní. Začínal jsem hrát jako malý kluk v Žilině a podával jsem míče pánům fotbalistům. Můj tatínek byl také fotbalistou, ale měl zranění. Viděl, že mám talent a tak mi v tom moc pomáhal a podporoval mě. Takže velká zásluha je taťkova.

Jak dlouho plánujete ještě hrát?
Věk se nedá zastavit – bude mi 37, ale chtěl bych odchod plynulý, protože Jablonec má zájem, abych zde zůstal i v jiné roli. chtěl bych zůstat tady v Jablonci a trénovat v první nebo druhé lize. A jak dlouho ještě chci hrát? To záleží na zdravotním stavu. Smlouvu mám v Jablonci do léta podepsanou, když to ještě půjde, že budu moct další rok pomoci, tak se nebudu bránit, ale je to pro mě opravdu otázka zdravotního stavu.

Nejsem slavný jako Beckham
Jaké je to být slavný?
My tady nejsme zase tak slavní jako Beckham, takže mě to zase tak neotravuje:o)

Kolik máte dětí?
Mám dva kluky, z kterých mám radost. Staršímu Josefovi je 15 a mladšímu Tomášovi je 11 let.

Čím jsou pro Vás peníze? Podporujete nějaké charitativní akce?
Peníze jsou důležité v životě, aby byl člověk spokojený, ale pro nás věřící to stejně není priorita. Až půjdeme před Boží soud, tak nám budou k ničemu, takže samozřejmě charitativní věci podporuju, ale o tom nechci mluvit, ono by to vypadalo jako vychloubání.

Mnoho kluků by chtělo být dobrým fotbalistou, dojít tak daleko jako vy… Jak na to? Co byste jim poradil?
Láska ke sportu a musí se tomu věnovat. Někteří kluci si myslí, že když dvakrát, třikrát za týden půjdou na trénink, tak to stačí, ale musí se tomu věnovat mnohem víc jako v každém oboru v životě, když chce v něm být člověk dobrý.


Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně Božího požehnání do zápasu na ligovém, ale především na vašem "životním trávníku"!
NAROZEN 25.12.1970
VÝŠKA 178 cm
VÁHA 72 kg
SOUČASNÉ MUŽSTVO FK Jablonec 97

V MUŽSTVU od 1.7.1999
HERNÍ POST záložník
ČÍSLO DRESU 3
ODEHRÁNO V LIZE 403 zápas (stav k 15. 4. 2007)
VSTŘELENO V LIZE 25 gólů
ODEHRÁNO V SEZÓNĚ 19 zápasů
VSTŘELENO V SEZÓNĚ 1 gól

Pr/Qr:1427/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek