TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284800. návštěvník.
Tento den 477.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:1/2006
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:Biskup Karel Hebst
Název:Celoživotní program
Článek:Milí ministranti,

zdravím vás z Prahy. Kdysi jsem navštívil jeden pražský kostel, kde ministrovalo hodně chlapců, a překvapilo mne, co říkal pan farář věřícím v kostele: „Prý máme hodné ministranty. Jak by ne, vidíte, že jsou nejblíže oltáři, nejblíže Pánu Ježíši. To na nich musí zanechat stopy.“ Také to zavazuje, vždyť je psáno - kdo hodně dostal, od toho také bude hodně očekáváno. Být blízko Pánu Ježíši, to by vlastně měl být celoživotní duchovní program.


Když někdo začne ministrovat, obvykle je ještě malý. Líbí se mi, jak se ho starší ministranti ujmou, pomáhají mu a starají se o něj. Je hodně věcí, které je třeba vysvětlit, pochopit, a proto ministranti občas mívají schůzky, někdy dokonce s panem farářem. Tak to má být.
Když objíždím naši diecézi, překvapuje mne, jak jsou někdy ministranti záhadně nastrojení. Divím se, že to nikomu nevadí. Buď je jim něco strašně velké, nebo častěji sukně či klerika strašně malá, končící pod koleny. Má-li být krásná liturgie, musí tomu odpovídat i oblečení ministrantů. Snad by se našla po poradě s panem farářem nějaká paní, která by ministrantům ušila oblečení na míru, nejjednodušší by asi byla alba. Nic se nemá odbývat, co má sloužit k Boží oslavě, ani oblečení ministrantů. Líbí se mi, že Tarsicius dbá na to, aby ministranti na fotografiích tohoto časopisu byli vždy jako ze škatulky.
Připravujeme-li se na cestu k oltáři, bylo by dobře nejen pro ministranty, ale především pro pana faráře, kdyby v sakristii bylo přede mší svatou ticho. S tím se setkávám málokdy. Musíme si uvědomit, komu sloužíme a na co se připravujeme. Pět minut před odchodem k oltáři se ministranti v tichosti řadí, každý už ví, co bude mít na starosti. Ani netušíte, jak se panu farářovi krásně seřadí myšlenky a na nic se nezapomene, když se na slavení liturgie náležitě soustředíme.
Ministranti, nezapomeňte, že na samém konci měsíce ledna bude památka svatého Jana Boska. To byl světec, který vynikal starostlivostí a péčí o chlapce, zvláště nejchudší. Připravil domov pro ty, kteří neměli rodiče nebo byli velmi chudí. Učil je nejen ministrovat, ale také znát Boha a milovat ho, učil je modlitbě, a přál si, aby se chlapci vyučili a žili jako čestní občané a správní křesťané. Měl pro ně dokořán otevřené srdce, chlapci to cítili, a proto Jana Boska milovali. Mnozí z nich se podle jeho příkladu rozhodli pro kněžské povolání. Možná, že i vy máte u vás na faře druhý domov a pan farář pro vás hodně znamená. Třeba i vás způsob jeho života zajímá a je pro vás výzvou k následování.
Pr/Qr:2266/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek