TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276347. návštěvník.
Tento den 300.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2005
Rubrika:Duchovní slovo pro mazáky
Autor:Jakub Kříž
Název:Duch chudoby
Článek:Pán Ježíš mluví na mnoha místech evangelia o tom, jak je důležitá chudoba. Jen si vzpomeň na jeho kázání na hoře: „Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království“ (Mt 5, 3).

asto jsem si říkal: znamená to, že nemohu nic vlastnit? Že se musím zříci úplně všeho a být tak chudý jako svatý František a tisíce známých i neznámých světců, kteří se zřekli všeho svého majteku?
Ano i ne.
Jeden můj známý má poměrně dobrou práci: vydělává tolik peněz, že většině z nás se o tom ani nesní. Mohl by si dovolit, téměř cokoliv ho napadne: přepychovou dovolenou v Karibiku, luxusní auto, nejnovější model mobilního telefonu, zlaté prsteny, drahé obrazy... Přesto se však odvážím tvrdit, že žije chudě.
Bůh volá mnoho lidí, aby opustili svět a žili chudobu stejně radikálně jako svatý František. My ostatní, které Bůh volá k životu uprostřed světa, však potřebujeme mít nějaký majetek. Ale i po nás chce, abychom žili ducha chudoby.
Ctnost chudoby nespočívá v tom, že nebudeme vlastnit žádnou věc. Znamená být od věcí zcela odpoutaný. Používat jen to, co opravdu potřebujeme. Netoužit po tom, co nemůžeme mít. Nelpět na tom, co je naše.
Předkládám ti malý test tvé chudoby: Chceš po rodičích, aby ti každý rok koupili nového mobila? Závidíš spolužákovi, který má novější model mp3 přehrávače? Dokážeš půjčit kamarádovi svoji nejoblíbenejší knížku? Vadí ti, že na letním táboře nemůžeš hrát počítačové hry? Toužíš po tom, abys měl nejlepší kolo ze třídy?
Mohl bych pokračovat dál... ale jsem si jist, že už rozumíš.
Chudoba se netýká jen řeholníků, ale i mě a tebe.
Pr/Qr:1315/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek