TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275919. návštěvník.
Tento den 272.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2011
Rubrika:Zajímavosti
Autor:Redakce
Název:Vlak Jana Pavla II. v České republice
Článek:Možná víte, co je „papamobil“, ale nevíte, co je „papežský vlak“. Můžete se s ním seznámit ve dnech 21. - 24. září, kdy přijede do České republiky poutní vlak Jana Pavla II. Ve středu 21. září dorazí vlak z Maďarska do Starého Města u Uherského Hradiště. Zde na nádra­ží bude pro veřejnost otevřen ještě týž den odpoledne a ve čtvrtek. Poté vlak přejede do Olomouce, kde bude od pátku do soboty.

Co je papežský vlak? S myšlenkou jeho vytvoření přišli polští železničáři na jedné z poutí. Chtěli tak vyjádřit díky muži považovanému za největšího Poláka v historii. Realizace nápadu se ujal bývalý přednosta stanice Varšava-Hlavní nádraží Ryszard Marciniak, který dnes mezi polskými železničáři působí jako kněz. Papežský vlak se na kolejích se poprvé objevil v červnu roku 2006. Od té doby se v něm svezlo na 160 tisíc zájemců.
Čím je papežský vlak výjimečný? Vlak je vyzdoben momentkami z četných papežových cest po celém světě. Na jeho čelní kapotě vidíte papežský erb Jana Pavla II a velké písmeno M symbolizující Pannu Marii. Unvitř vlaku je i rozhlasové a televizní ministudio, které umožňuje živá vystoupení s papežskou tematikou během jízdy. Ve vagónech najdete také řadu obrazovek, kde můžete sledovat dokumenty o papežově životě a záznamy jeho nejslavnějších vystoupení během poutí po světě.
137tunová a 68 metrů dlouhá žlutomodrá souprava je jedním z nejmodernějších vlaků současných polských železnic. Dosahuje maximální rychlosti 110 kilometrů za hodinu a pojme 187 cestujících. V květnu během své návštěvy Polska se papežským vlakem svezl nástupce bl. Jana Pavla II. na papežském stolci Benedikt XVI. Při této příležitosti ho posvětil.
Zdroje:ado.cz a rozhlas.cz
Pr/Qr:1426/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek