TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276012. návštěvník.
Tento den 365.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2011
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Kdo hledá, ten najde!
Článek:Všichni ho známe, téměř všichni ho používáme. Je tak všudypřítomný, že už ho téměř ani nevnímáme. A to i přesto, že se stále rozpíná a zasahuje čím dál více do našich životů. Bez něho by byl náš život těžší a chudší. Nemluvím o ničem jiném než o vlajkové lodi internetu – o firmě Google.

Začalo to v ložnici
Dnes světově známý vyhledávač vznikl vlastně omylem. Dva studenti Stanfordské univerzity Sergej Brin a Larry Page chtěli v rámci své doktorské práce najít lepší způsob orientace ve stále rostoucím internetovém světě. Stávající webové vyhledávače, především tehdy dominující vyhledávač AltaVista, hodnotily stránky podle počtu a umístění klíčových slov. Dva mladí vědci ale chtěli hodnotit stránky podle počtu odkazů, které na ni směřují. Vytvořili tedy program s názvem BackRub, který dosahoval překvapivě dobrých výsledků při vyhledávání. Uvědomili se, že se jim podařilo vytvořit velmi výkonný vyhledávací algoritmus a svůj objev chtěli náležitě zpeněžit.
Ale ani jednomu z nich se nechtělo do podnikání. Začali tedy obcházet velké firmy a chtěli jim svůj vyhledávač prodat. Nikde ale nepochodili, a tak jim nezbylo nic jiného než si založit vlastní firmu. Za vypůjčené peníze nakoupili pár serverů, které umístili do Larryho ložnice a odtud vyrazili dobýt a ovládnout svět internetu. A podařilo se jim to jako nikomu jinému. Už v roce 2003 byly z obou vizionářů miliardáři a dnes je značka Google považováno za nejcennější logo na světě.

Činnost firmy se ale neomezuje pouze na vyhledávání, ale nabízí spoustu dalších služeb, které významě ovlivňují tvář internetu. Pár z nich si představíme:

Google Chrome – velmi oblíbený webový prohlížeč založený na svobodném softwaru.

Gmail – bezplatná e-mailová služba s nepřekonatelnou velikostí stránky.

Google Mapy – internetová mapová aplikace se satelitními a leteckými snímky. Její součástí je i StreetView. Jedná se o živé fotografie nafocené projíždějícím automobilem s kamerou.

Google Earth – virtuální globus přístupný prostřednictvím webového prohlížeče.

Google Android – operační systém určený pro chytré telefony.

Mezinadpis: Firma jako žádná jiná
Pracovní prostředí Google je velmi zajímavé. Oba majitelé podporují u svých zaměstnanců tvořivost a tomu přizpůsobují i pracovní prostředí. (foto Google 1-3)

Sloupeček:
Google – co je to vlastně za slovo?
Při uvedení své firmy na trh přemýšleli začínající podnikatelé Sergej a Larry, jaké jméno dají své firmě. Jednoho z nich napadl matematický termín googol což je číslo se sto nulami. Charakterizovalo by to smysl jejich vyhledávače: utřítid ohromné množství informací. Ale při registraci webové adresy se omylem upsali a přihlásili si adresu google.com. Zkrácený tvar se jim ale zalíbil a dnes toto slovo znají snad všichni gramotní lidé na světě. Sloveso googlovat, které popisuje činnost hledání na internetu bylo už dokonce zapsáno do oxfordského slovníku.

Doodle tůdle (foto Doodle-)
I přes ohromnou cenu loga Google si z něho jeho tvůrci sami dělají legraci. Vtipně tak reagují na různé události a obzvláštňují tak jednoduchou domovskou stránku. Doodle mají jak globální rozsah, kdy se zobrazují po celém světě stejně, nebo si jednotlivé země mohou vytvářet své vlastní doodle.
Pr/Qr:1459/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek