TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276039. návštěvník.
Tento den 392.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2011
Rubrika:Zajímavosti
Autor:otec Petr Hofírek
Název:Ministrantský sraz v Dolním Němčí - 11. červen 2011
Článek:Čas je neúprosný a stále utíká dopředu. Střídá se generace za generací. A čas také působí to, že se střídají generace ministrantů ve službě u oltáře. Starší ministranti se postupně žení a zakládají rodiny a mezitím nastupuje nejmladší generace ministrantů.

Kluci, je dobré si uvědomit, že před vámi u stejného oltáře sloužili vaši tatínci a dědečci. A protože jsem přesvědčen, že kdo bere ministrantskou službu vážně, tak pro něho služba u oltáře navždy zůstane zapsána v srdci i paměti jako krásný úsek života. A proč by si tento pocit občas „vysloužilí“ ministranti nemohli připomenout? A tak se někdy domluví to, že se sejdou bývalí ministranti a při mši nahradí současné ministranty u oltáře. A proč z toho neudělat přímo sraz současných a bývalých ministrantů?
Něco podobného si asi říkali dospívající ministranti, když přišli s návrhem uspořádat setkání všech ministrantů – rodáků z Dolního Němčí. První setkání se uskutečnilo v roce 2007. A letos v červnu se konalo již potřetí. Slavnostní mši svatou sloužil P. Ladislav Švirák, který s touto aktivitou začal před 4 lety. Při mši ministrovali bývalí ministranti a současní byli přítomní v lavicích. Mše svatá byla poděkováním za dar ministrantské služby a současně prosbou o Boží požehnání pro všechny do dalších dnů. Ale mší svatou to všechno neskončilo. Dalo by se říct, že teprve začalo. Protože po mši svaté na místním hřišti byl fotbalový zápas mezi bývalými a současnými ministranty, na který se přišli podívat i obyvatelé Dolního Němčí. Třebaže první poločas „staří páni ministranti“ jednoznačně vyhráli, tak ve druhém poločase jim už nestačily síly na rychlé nohy mladých ministrantů. Zápas nakonec vyhráli současní ministranti. Ale jak jeden z tatínků trefně poznamenal: „První poločas jsme vyhráli my a druhý poločas oni, takže to skončilo nerozhodně.“  Po nutném fotografování obou týmů pokračovalo setkání posezením, které se protáhlo do večerních hodin a bylo velmi veselé. Je dobře, že tatínkové nezapomínají na svou ministrantskou minulost a hrdě se k ní hlásí. Možná podobné setkání jednou za čas organizujete také. A pokud ne, tak to zkuste. Stojí to za to.
Pr/Qr:1556/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek