TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283562. návštěvník.
Tento den 334.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2012
Rubrika:Sport
Autor:Petr Lukeš
Název:KAHL
Článek:Drazí ministrantští kolegové, dnes Vám přináším informace o zajímavém projektu, který vznikl letos v Královéhradecké diecézi. Říká Vám něco zkratka KHL? Je to po kanadsko-americké NHL druhá nejznámější hokejová liga na světě! V této ruské lize hraje spousta českých reprezentantů (Rolinek, Škoula, Červenka, Klepiš…) a 4 sezony tam hrál i český „špílmachr“ Jaromír Jágr. Jaká je tedy vazba ruské nejvyšší hokejové soutěže a české diecéze? Je to pouze zajímavá shoda zkratky, u nás označení KAHL totiž nese křesťanská amatérská hokejová liga. :-)
VOKAP (vo – cup)

Podporu tomuto zápolení vyjádřil i královéhradecký biskup Jan Vokál, který vítězi soutěže věnuje pohár – proto složenina Vokál + cup (čti „kap“, anglicky pohár) = „vokap“. Na podrobnosti o tomto zajímavém projektu se zeptejme kapitánů dvou týmu hrajících KAHL, Petra Halamky (HC SALAŠ Hradec Králové) a Ondřeje Barabáše (HC ZILVAR Rychnov nad Kněžnou) – že by potomek biblického Barabáše z kauzy Ježíš Nazaretský? :-)
1) Jak ses o KAHL dozvěděl a co Tě přimělo k tomu dát do hromady vlastní tým?
Petr: O KAHL jsem se poprvé dozvěděl z úst našeho kaplana pro mládež Tomáše Petráčka. Slovo dalo slovo a za nemalého přispění i mimosalašnických hráčů se vytvořil tým.
Ondra: S prvním nápadem přišel Petr, místní pan farář. Nebyla to legrace sehnat lidi do týmu, ale podařilo se (v obou týmech je kněz aktivní součástí týmu, pozn. red. :-).

2) Co je podle Tebe hlavní myšlenka a smysl KAHL? Jak to vypadá ve skutečnosti?
Petr: Podstata hry je hrát pro radost a zábavu. Hrát může každý, kdo má chuť a smysl pro férový hokej.
Vidím v tom velice dobrou možnost sblížení mladších i starších, alespoň trochu hokejově založených, věřících s ostatními kamarády a přáteli.
Ondra: Pro to, abychom si zahráli hokej a farnosti v diecézi se více poznaly. Po zápase je posezení, hráči a farnosti se tak mají možnost poznat a popovídat.
3) Jak probíhá takový zápas?
Petr: Zápas se snaží podobat profesionálnímu hokejovému utkání, tedy hra na 3 × 20 min, avšak hrubého času s pětiminutovými přestávkami. Nechybí hlasatelé, rozhodčí a divácká podpora.
Ondra: Jsme totiž omezení časem, led máme na hodinu a půl.

4) Pro koho je KAHL určena? Kdo a jak se může zapojit?
Petr: KAHL je určena především pro všechny, kdo mají chuť a smysl pro hokej. Podmínkou je pouze hokejová výstroj a hra fair play. Zapojit se ale mohou prakticky všichni, organizací, fanděním atd.
Ondra: Věkem (a myslím, že ani pohlavím) to omezené není. Křesťanská příslušnost není podmínkou, ale je dobré na tom stavět. Jinak my máme nejmladší tým, vyburcoval jsem hlavně své vrstevníky, ale často hrají i „taťkové“.
Díky za rozhovor a přeji hodně úspěchů nejen na ledě! :-) Co vy na to kolegové u oltáře? Vizí nebo přáním organizátorů je rozšíření slibně se rozvíjející soutěže i do dalších diecézí, takže SPORTU ZDAR!


Bližší informace o soutěži a výsledcích najdete na stránkách www.kahl.cz
Pr/Qr:1431/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek