TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1282816. návštěvník.
Tento den 30.
Svátek
Dnes má svátek
Rudolf.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2013
Rubrika:Moje cesta ke kněžství
Autor:Jan Lukeš
Název:Premonstráti, Nová Říše a opat
Článek:Drazí kamarádi, správný ministrant je podle mého názoru zvídavý, a tak se dnes dozvíme hromadu nových informací. Na vaše četné žádosti budeme zjišťovat něco o řádech - dnes to budou premonstráti, seznámíme se s jedním místem, kde žijí a které vypadá tak úchvatně, že není divu, že má název Nová Říše, a popovídáme si se samotným opatem P. Mgr. Marianem Rudolfem Kosíkem, Opraem.

Otče opate, kdo je to vlastně opat?
Slovo opat je odvozeno z latinského abbas, a to z hebrejského abba, otec. Je otcem komunity bratří v klášteře. To, že reprezentuje klášter navenek, není až tak důležité jako stmelovat bratry uvnitř komunity a vytvářet skutečnou rodinu.

Co znamená ta zkratka za jménem – OPraem.
Každý řád má svoji zkratku. Naše zkratka OPraem. znamená ordo premonstratensis čili řád premonstrátů. Tato zkratka se uvádí za jménem, aby bylo patrné, do které řeholní rodiny řeholník patří.

Co byste nám řekl o řádu premonstrátů?
Zakladatel premonstrátského řádu sv. Norbert, sám kanovník, žil v době, kdy řády žily mnišským způsobem. On sám vnímal potřebu doby, která vyžadovala řeholní společenství taková, která by také konala apoštolskou práci mezi lidem. Proto zakládá řeholní společenství, řeholní kanovníky, které přijímá řeholi, pravidla, která sepsal sv. Augustin. Tím vzniká něco nového, tedy život smíšený, což se stalo charakteristickým znakem premonstrátů – život ve společenství v klášteře nesoucí v mnohém znaky a formu mnišských řádů, u premonstrátů v souladu s jejich kanovnickým založením s důrazem na společnou slavnostní chórovou modlitbu, propojeno s prací mezi lidmi, jimž to, co sami žijí, chtějí předávat, toho, se kterým se sami setkávají v modlitbě, chtějí přinášet. Premonstrátský život tedy stojí na čtyřech hlavních pilířích: život ve společenství, život v modlitbě, konat apoštolát jakéhokoliv druhu, a být věrný svému klášteru.

Jak Vy jste zaslechl hlas ke zasvěcenému životu a jak konkrétně ke kněžské službě?
V životě každého jsou určité chvíle, které člověka poznamenají a nasměrují vpřed. U mě to byla primice, na které jsem byl přítomen v mých 11 letech. Po ní jsem díky panu farářovi začal občas uvažovat, zda se nevydat stejnou cestou. A protože v minulosti v rodišti působili bílí kněží = premonstráti a já se jejich životopisy a vůbec historii řádu zajímal, bylo mi postupně jasné, že půjdu v jejich šlépějích.

Ministroval jste jako malý? Máte nějaký zajímavý nebo vtipný zážitek z této doby?
V rodišti bylo zvykem začít ministrovat hned, jak chlapci začali navštěvovat výuku náboženství. Ani já nebyl výjimkou. Zážitků bylo mnoho a většinou pěkných.

Kde všude se v ČR můžeme setkat s premonstráty? Kolik vás v naší vlasti je?
V Čechách jsou tři kláštery bratří: v Praze na Strahově, v Teplé a v Želivě a jeden sester v Doksanech. Na Moravě je jediný klášter bratří, a to je náš v Nové Říši. Na Svatém Kopečku u Olomouce mají klášter sestry premonstrátky z kongregace. Bratří je 136 a sester 35.

Milý otče opate, děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám hodně sil, Božího požehnání a vytrvalosti ve Vaší službě. A na závěr: Co byste vzkázal nám, ministrantům?
Služba ministranta je velmi důležitá a vznešená. Důležitá proto, že má-li bohoslužba mít svou důstojnost, je zapotřebí služby ministrantů. A vznešená je proto, že je to služba samému Pánu Bohu. Proto ať jsou si ministranti tohoto vědomi a ministrují s láskou a zodpovědností.
Marian se mi zdá spíše jako slovenské jméno, pocházíte ze Slovenska?
Pocházím z jihovýchodní Moravy a v premonstrátském řádu je to jméno obvyklé, i když v našem klášteře jsem teprve Marian III., bylo mně dáno s ohledem na dlouholeté působení u Panny Marie v Žarošicích.

Kde najdeme Novou Říši? Mohl byste nás prosím ve zkratce s tímto místem seznámit?
Nová Říše je poblíž krásného města Telče v jihozápadním cípu Moravy. Klášter premonstrátů v Nové Říši byl v roce 1211 založen jako klášter ženský. Byl mnohokrát zničen a znovu vždy povstával. Jeho historie je plná ran. Husitské války, třicetiletá válka a hlavně pak tragické 20. století novoříšskému klášteru nesmírně ublížilo. Stačilo falešné udání, klášter byl obsazen gestapem a pět bratří v čele s opatem umírá v německém koncentračním táboře. Další čtyři tam nevinně trpěli. Mezi těmi, kdo přežili, byl později zvolený opat Augustin Machalka. Avšak než stačil komunitu obnovit, byl znovu zatčený, tentokrát komunisty, a odsouzený v zinscenovaném procesu. Do vězení, jednotek PTP a internačních táborů se postupně dostali téměř všichni novoříšští premonstráti. Z kláštera bylo na čtyřicet let vojenské skladiště, zpět do rukou řádu se zchátralé budovy dostaly v roce 1991.

P. Mgr. Marian Rudolf Kosík, OPraem.
Narozen: 28. prosince 1951 v Šaraticích
Vysvěcen na kněze: 26. června 1983 v Brně
Opatem zvolen: 1. října 1999 v Nové Říši
Oblíbený svatý: sv. Cyril a Metoděj a jejich následovník Antonín Cyril Stojan
Životní motto: „Per Mariam ad Jesum“ – „Skrze Marii k Ježíšovi“
Pr/Qr:2314/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek