TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283495. návštěvník.
Tento den 267.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2012
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Nejbláznivější šampionáty
Článek:Ahoj ministranti,
prázdninová „nej“ se věnovala Vesmíru, který je tak velký, že si mnoho věcí v něm neumíme představit. Pro říjnové vydání naší rubriky jsem vybral téma, které je o poznání reálnější, avšak přesto těžko pochopitelné. Jsou jím světové šampionáty v nejbláznivějších a „nejpotrhlejších“ disciplínách.

Dlouhé vousy, krátký rozum?
Někteří starší lidé mívají delší vousy. V pohádkách mívají dlouhé šedivé vousy většinou chytří stařečkové. Nejde však jen o délku, vousy lze různě upravit. Asi byste však neřekli, že v takzvané „úpravě vousu a kníru“ se pravidelně pořádá světový šampionát. Jednou z kategorií je „císařský vous“. Zde se umisťují na prvních místech především němečtí účastníci. Například Karl-Heinz Hille si své vousy v roce 2005 načesal do tvaru Braniborské brány, symbolu Berlína.

Polštářová válka
Mnozí z vás možná polštářovou válku, tedy mlácení polštáři, hráli se svými sourozenci, když jste byli mladší. A i v této bláznivé disciplíně, tedy v „boji s polštářem“, se pořádá světový šampionát. Bojuje se každoročně a v roce 2006 oslavil šampionát už 40. ročník. Mistrovství má však jednu specialitu – účastníci soutěže mezi sebou bojují polštáři, které jsou mokré a zablácené.

Dobrou noc
Když tu máme mistrovství v boji s polštáři, nesmí chybět ani počítání oveček :-) Že někdo, když nemůže usnout, počítá ovečky, to se říká odjakživa. Mistrovství světa v počítání oveček se však poprvé uskutečnilo až v září 2002 v Novém Jižním Walesu v Austrálii. Během soutěže prochází kolem soutěžících stádo ovcí. Aktéři závodu pak musí co nejpřesněji odhadnout počet ovcí ve stádě.

Láska hory přenáší
Nošení manželek – tak se jmenuje disciplína, která by se dala nazvat i „sprint s manželkami“. Mistrovství světa v tomto odvětví se koná každý rok ve finském městě Sonkajärvi. Rekordmany v této disciplíně jsou Margo Uusorg a Birgit Ulricht, pár z Estonska. V roce 2000 zvládli trasu dlouhou 235 metrů v čase 55,5 sekundy. A jako by to nebylo málo, o rok později své vítězství zopakovali. I když už bez dalšího rekordu.

Svatý Pavel a blázni
Svatý Pavel ve svých listech celkem často mluví o bláznovství a bláznech. „Tvrdí, že jsou moudří, ale upadli v bláznovství,“ říká v prvním listu Římanům o lidech, kteří poznali Boha, ale nevzdali mu čest a nebyli mu vděční (1 Řím 1, 22). A v prvním listu Korinťanům dodává: „Neboť bláznovství Boží je moudřejší než lidé a slabost Boží silnější než lidé.“ (1 Kor, 1, 25). A tak vám, kluci, přeji, ať jste blázny Božími a umíte jít proti proudu světa. Protože jen tak budete silnějšími a moudřejšími.
Pr/Qr:1449/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek