TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284285. návštěvník.
Tento den 591.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2012
Rubrika:Zajímavosti
Autor:biskup Jan Baxant
Název:Synoda v Římě
Článek:Vážení ministranti, milí mladí přátelé,
před několika dny jsem se vrátil z Říma, kde jsem se ve dnech od 7. do 28.října t.r. účastnil konání Biskupské synody na téma „Nová evangelizace pro předávání křesťanské víry“. Mohu vás všechny ujistit, že jsem každý den myslel na naši zem a na všechny její obyvatele, když jsem byl mými spolubratry biskupy pověřen, abych zastupoval Českou republiku. Bez nadsázky vám sděluji, že jsem se v Římě cítil velmi dobře, a to také díky tomu, že ve společenství 262 biskupů a zhruba 100 delegátu z celého světa jsem našel mnoho dobrých lidí a že po dobu téměř 3 týdnů společného jednání mezi všemi vládla velmi přátelská a doslova bratrská atmosféra. Vím, že je tomu tak vždycky, když se setkají lidé a jde jim o Kristovu věc, při této biskupské synodě, o křesťanskou víru.

Ale co je to „biskupská synoda“? Je to shromáždění především biskupů z celého světa. Ne všech, to by byl koncil. Na synodu jsou vysláni zástupci jednotlivých biskupských konferencí, a to v takovém poměrném počtu, kolik biskupů v té které konferenci je. Protože naše Česká biskupská konference není veliká, byl poslán jediný delegát. Krom těchto delegátů sám papež Benedikt XVI. jmenoval ještě další biskupy a některé představitele církevních společenství, řeholních komunit a odborníků k tématu synody.

V přímém sousedství audienční auly Pavla VI. ve Vatikánu je vybudována synodální aula, ve které denně probíhala společná jednání za účasti Svatého otce. Tam jsem spolu se všemi účastníky prožil značnou část konání synody. Denně to bylo od 9 do 19 hod. s přestávkou na oběd a římskou siestu. Společnost to byla pestrá. Mluvilo se, dle výběru každého účastníka v 5 světových jazycích. V italštině, angličtině, španělštině, němčině a francouzštině. Každý biskup mohl v synodální aule promluvit v délce max. 5 minut. Dostalo se i na ostatní účastníky podle toho, jak se přihlásili. O čem mluvili biskupové a o čem jsem mluvil já? Všichni informovali o situaci ve své zemi a předkládali podněty k zamyšlení i návrhy, jak by se Nová evangelizace měla uskutečňovat. Můj příspěvek se týkal naší křesťanské přítomnosti v ČR jako menšiny. Většina obyvatel v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se ke křesťanství nehlásí. Zatím. Máme však mnoho národních světců a světic, nebeských pomocníků, a už nezaznamenáváme vyslovené nepřátelství či výsměch vůči Kristu. Připomněl jsem, že v naší zemi není vše zcela ztraceno, ale že existuje oprávněná naděje, křesťanská naděje pro budoucnost, když se my, křesťané, budeme ve většinové nekřesťanské společnosti chovat statečně, nebudeme jen odsuzovat a kritizovat všechno a všechny, když budeme věrně podle Kristových zásad žít a když budeme pamatovat na to, že všichni lidé jsou našimi blízkými. Každý den jsem si z toho, co jsem sám slyšel v příspěvcích ostatních biskupů a dalších delegátů, zaznamenával myšlenky a podněty, které mě zaujaly. Uvádím jen některé: při nové evangelizaci k předávání křesťanské víry je nutné dát pozor na to, že víra je Boží dar a dává jej Bůh, evangelizátoři (to jsme my křesťané, tzn. i ministranti) sice „předávají“, ale vlastně jsou nástroji Božími. Nestačí jen chvilkové nadšení pro křesťanské myšlenky, ale při evangelizaci jde o trvalé setkání s Kristem a jeho církví. Křesťanskou víru si zamilujme a nestyďme se za ni… Těch myšlenek mám zachyceno kolem 150. Při pastoračních návštěvách ve farnostech budu o nich informovat, takže: „Moji milí ministranti, dozvíte se mnoho dalšího, velmi zajímavého, až se uvidíme u vás!“
Pr/Qr:1307/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek