TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284167. návštěvník.
Tento den 473.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2013
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Tablety, nebo tabletky?
Článek:Poslední dobou se mi to stalo už několikrát. Chtěl jsem si koupit baterky, vejdu do elektro obchodu a tam visí cedule – Tablety dnes od 3000 Kč. Takže jsem honem vycouval, žádný tabletky jsem nepotřeboval, asi jsem omylem zabloudil do lékárny. Ostatně tři tisíce za tabletku mi přišlo přeci jenom poměrně dost. Navíc velikost uváděli od 7 do 10 palců. To je 17 až 25 cm. Chtěl bych vidět toho frajera, který takovouhle tabletku spolkne. Až při pohledu do slovníku, kdy jsem zjistil, že tablet není jen tableta, ale i tabulka na psaní, mi začalo svítat.

Teprve pak jsem pochopil, že tablet vám bolest hlavy nevyléčí, naopak vám ji způsobí :-). Na tabletu můžete sledovat filmy, surfovat na internetu, číst knížky, hrát hry, můžete s ním fotit a natáčet videa. Tablet je ideální k takzvané „konzumaci obsahu“ (takže jsem se nakonec s těma tabletkami zase tak nemýlil), tedy spíše k zábavě, nikoliv k práci. Dotyková obrazovka, která je hlavní výhodou zařízení, je současně jeho hlavní nevýhodou. Na tomto displeji se sice krásně prohlížejí fotky nebo čte knížka, ale už výrazně hůř zde cokoliv napíšete nebo vytvoříte. Vzhledem k tomuto požadavku začínají vznikat zařízení, která se snaží kombinovat výhody pracovního notebooku a zábavného tabletu. Dotykový displej připevníte ke klávesnici a vznikne vám malý notebook, na kterém se dá dobře pracovat.
Základ tabletům, a spoustě dalších hračiček, položila v roce 2010 firma Apple svým legendárním iPadem. Sice se už v roce 2000 pokoušel Microsoft o podobné zařízení, ale narazil na nezájem zákazníků a výrobu ukončil. Steve Jobs ovšem perfektně vycítil zájem zákazníků a na jeho zařízení se stály mnohahodinové fronty. iPad se stal inspirací pro mnoho dalších firem, které často od Applu nepokrytě opisovaly. Pro nás zákazníky a spotřebitele je to ovšem dobrá zpráva, protože si dnes můžeme vybírat z široké nabídky tabletů různých velikostí i cen.
Úspěch tabletů je založen především na kvalitě dotykového displeje. V současné době rozlišujeme dva typy těchto displejů. Prvním, a starším, z nich je displej odporový, který umožňuje vysokou přesnost, ale na druhé straně vyžaduje stylus, tedy jakousi tužku, kterou se dotýkáte obrazovky. Druhou technologií jsou displeje kapacitní, které jsou méně přesné, ale dovolují ovládání prsty. Na dnešních tabletech najdete spíše displeje kapacitní, které mimo jiné i umožňují moderní ovládání více prsty.
Programové vybavení tabletů se dělí do tří skupin, především podle výrobce. První zásadní skupinou je operační systém iOS, který je pevně spojen s výrobky Applu. Nejrozšířenější systém je Android, který vyvinul Google a nabízí ho výrobcům zdarma. Výhodou systému je jeho otevřenost a z toho vyplývající ohromné množství různých aplikací, které je možno nalézt na stránce Google Play. Třetím a nejméně rozšířeným systémem je Windows 8, který je nejvhodnějším pro profesionální a kancelářské použití.
Někomu se bude možná, a dost oprávněně, zdát, že tablet je zbytečná hračička. Nezapomeňme ovšem na legendární slova dnes již zesnulého zakladatele firmy Apple Steva Jobse: „Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete“.

Zbyněk Pavienský
Pr/Qr:1494/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek