TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283537. návštěvník.
Tento den 309.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:6/2013
Rubrika:Sport
Autor:Petr Lukeš
Název:GEOCACHING aneb není kačer jako kačer (cacher)
Článek:Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Člověk zabývající se geocachingem bývá označován slovem geocacher, česky též geokačer nebo prostě a jednoduše kačer. Po objevení cache, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu ji nálezce opět uschová a zamaskuje (do původního stavu).

Jednou ze základních myšlenek geocachingu je umísťování keší na místech, která jsou něčím zajímavá, a přesto nejsou turisticky navštěvovaná. V popisu keše jsou pak uvedeny informace o místě s jeho zvláštnostmi a zajímavostmi. Keše se ale umísťují i do zajímavých míst velmi frekventovaných. V některých případech je zajímavým právě úkol, který je s nalezením keše spojen.

Geocaching má svůj původ v USA a jeho vznik je spojen s tehdejším americkým prezidentem Clintonem. Ten totiž 1. května 2000 rozhodl o odstranění umělé odchylky, která byla úmyslně přidávána do signálu GPS. Tím se tak zlepšila přesnost tohoto navigačního systému pro běžné civilní uživatele z desítek až stovek metrů pouze na několik metrů. To nastartovalo vlnu uživatelského využití GPS a vedlo tím pádem také k velké popularizaci geocachingu.
Čísla mluví jasně - v červnu 2005 bylo ve 215 zemích na celém světě přes 171 000 skrýší pro geocaching, z toho zhruba 700 v Česku. Další čísla pro ČR: 2006 - 2570, 2007 – 5600, 2008 – 11 500, 2009 – 15 707. V červenci 2012 dosáhl počet keší na celém světě čísla 1,5 milionu. Podle statistik serveru geocaching.com najde alespoň jednu keš za týden v průměru kolem 50 tisíc lidí.

Kešky se dělí podle velikosti. Nejmenší je tzv. mikro (např. krabička od Tic-tac), dále je smart, ideální velikost kešky je tzv. regular (krabička na potraviny), ale existují i tzv. large, kam se dají vložit nejrůznější předměty na výměnu.

ZAJÍMAVOSTI:
Drive-in
Jedná se o druh kešky, při jejímž lovu nemusí člověk udělat „zbytečný krok“. Prostě a jednoduše se na místo dojede autem. Většinou se vyskytují v blízkosti dálnic a silnic, a nabízejí tak příjemné zpestření delších cest.
Multi cache (hezky česky multina)
Opět se jedná o druh kešky, pro jejíž získání musí kačer absolvovat sérii dílčích hledání a úkolů, aby získal informace o umístění finální skrýše.

Co „kačer“ nezbytně potřebuje:
GPS: nalezení souřadnic umístění keše
PC, PDA
mapu: pro orientaci v terénu
turistické vybavení
Pr/Qr:1441/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek