TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275892. návštěvník.
Tento den 245.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2013
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:Biskup Josef Hrdlička
Název:Mám jen to, co jsem dal
Článek:Milí přátelé ministranti,
letos se stal Velehrad centrem pozornosti: národní poutí vrcholila oslava velkého jubilea 1150 roků od příchodu věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. To všechno jistě dobře víte. Možná hodně z vás už Velehrad navštívilo. Po mnoha opravách se letos zaskvěl v plné kráse. Protože vím, že Tarsicia čtou kluci z mnoha částí naší země, a možná to máte zrovna Vy na Velehrad hodně daleko, chtěl bych Vám říci, že uprostřed mnoha krásných památek a věcí je i hrob arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana v bazilice. Často se u něho s otcem arcibiskupem Graubnerem modlíme.

Tento muž je jedním z našich kandidátů na blahořečení. Vzešel z venkovského lidu, měl dobré srdce, kterým si získal sám mnoho srdcí našich věřících, kteří ho nazývali „tatíčkem Stojanem“. Když ještě jako kněz působil jako poslanec v parlamentu, snažil se ze všech sil pomáhat, aby zejména nejchudším nadlehčil jejich nesnadný život. Jako politik vystupoval vždy pokorně, důstojně, úplně jinak, než to vidíme např. u dnešních politiků. I lidé mimo církev, ba i nepřátelé ho proto brali s úctou. Dokonce říkali (a možná se i obávali), že „Stojanova dobrota a pokora by mohla v našem národě vrátit ztracenou lásku k Církvi.“
Na mne nejvíce zapůsobila jedna jeho věta, která mě stále provází: „Mám jen to, co jsem dal.“ Vidíme pouhých šest jednoslabičných slov, která se dají snadno zapamatovat. A je v nich takový obsah a taková hloubka, že ani nedohlédneme „na dno“. Všechny reklamy se nás dnes snaží přesvědčit, co nás přijde levněji, na čem vyděláme, z čeho bude zisk, ale zde nalezneme opačný postoj, než určují tržní zásady. A je to pravda evangelia.
Že to, co si člověk nashromáždí z majetku a peněz, není pravé bohatství. O to vše přijde, nic si s sebou nevezme přes práh smrti. Ježíš nám říká, že rozhodující pro každého je „poklad v nebi“. Aby byl člověk „bohatý před Bohem“. - A tento poklad se rodí z toho, co dáme, rozdáme, co ztratíme z lásky k druhým, o co zchudneme na úkor druhých. Tam se rodí síla skutečné lásky a bohatství, které nám nikdo nevezme. Vždyť „kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce“, říká náš Pán.
Vtip na závěr: Jednou po nějaké pouti a jednání říkali kněží Stojanovi: Už si můžete svléci kleriku jako my. Ale on jediný si ji ponechal. Pak se ukázalo, že jinak ani nemohl. Ten den dal kalhoty jednomu otrhanému bezdomovci, takže si kleriku nemohl sundat.
Milí ministranti, ve škole si musíte zapamatovat mnoho vzorečků a pravidel. Nezapomeňme si zapamatovat i vzorec, který otvírá nebe, určuje kvalitu života a znamená největší bohatství duše: Ten vzorec je stručný: „Máš jen to, co jsi dal.“
Pr/Qr:1473/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek