TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1287181. návštěvník.
Tento den 648.
Svátek
Dnes má svátek
Marek.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2013
Rubrika:Téma
Autor:Jakub Těšínský
Název:Tak táhni už konečně
Článek:Nebojte se, nechceme vás vyhazovat z této stránky a už vůbec ne z časopisu. Naopak vás chceme pozvat tam, kde můžete komukoliv říct, ať táhne, a nikdo se na vás nenaštve. Ale musíte počítat s tím, že potom budete muset táhnout i vy. Možná jste už pochopili, že vás nevezmeme mezi vyhazovače, ale mezi hráče deskových her. Průvodcem v tomto světě kostiček a figurek nám bude Jakub Aragon Těšínský, dlouholetý hráč a zakladatel klubu deskových her Paluba.

Ahoj Jakube, tak kolikrát jsi už táhl?

To se dá jedině odhadovat a to číslo bude ve statisících, ale je to zajímavější otázka, než by se mohlo zdát. Hodně to totiž závisí nejen na vaší náruživosti a odehraných letech, ale i na tom, jestli hrajete deskové hry i na internetu. Ovládání hry tam za vás zvládá herní server a hraje se mnohem rychleji. Z druhé strany je tahle otázka velice klíčová při vymýšlení her, čímž se také zabývám. Stručně řečeno jde o to, že v dobré hře by měl být poměr toho, kdy hráč hraje a kdy čeká na tahy ostatních, co největší. Mluví se o takzvaném „downtime“, který je klíčový pro příjemný pocit ze hry.

Spousta kluků si hraje spíše na počítači. Co nabízejí deskové hry jiného?

O tomhle by se dalo mluvit dlouho a děsně dospělácky, ale je to celkem jednoduché. Za prvé si nemyslím, že hraní na počítači a hraní deskovek se nějak vylučuje. To je jako kdybyste se ptali, jestli není škoda, že lidi nejezdí po Praze autobusem, ale radši tramvají. Nejlepší je podle mě kombinace obojího. Počítač je nepřekonatelný v interaktivitě a rychlosti, ale u deskovky sedím tváří v tvář jiným lidem, můžu si s nimi povídat a je u toho legrace. Taky není divu, že při deskovce se daleko spíš seznámíte než u počítače. Asi mi dáte za pravdu, že šance k zaujmutí nějaké fajn slečny je výrazně lepší, pokud s vámi není nuda a máte v zásobě nějaký skvělý nápad na společnou hru s kamarády. A nic neprolomí ledy tak rychle, jako když v pravou chvíli vytáhnete z kapsy skvělou karetní hru, u které bude zábava. Určitě se vám pak už nestane, že by vás příště zapomněli vzít s sebou. No a navíc existují i hry, které vám usnadní nalezení společných témat pozdějších hovorů.

Čím tě deskové hry nejvíce přitahují?

Nerad bych, aby z předchozí odpovědi vyplynulo, že deskovky jsou pouze skvělým nástrojem k seznamování. Je s nimi prostě zábava, můžete se dozvědět něco o ostatních i o sobě a vyzkoušet si řadu rolí, aniž by případný neúspěch byl nějak fatální. Proměníte se v bookmakera, diplomata, obchodníka nebo vůdce elfí smečky, a přitom si vyzkoušíte, jak se na ostatních pozná, kdy mluví pravdu a kdy lžou. Z těch zdánlivě méně přitažlivých, ale potřebných věcí bych zmínil, že deskovky vás naučí logice, trpělivosti, odhadu soupeřů a schopnosti přizpůsobit se i nepříznivým okolnostem a nečekat, že vás spasí štěstěna.

Provozuješ klub deskových her Paluba. Pokud ho čtenář Tarsicia navštíví, co zde najde? Existuje nějaké věkové omezení?

V klubu Paluba jsem poslední dobou už jen každou druhou středu, ale rád uvítám každého nového zájemce. Věkové omezení neexistuje, zrovna minulý týden jsme tam měli nájezd tlupy kluků, takže to byl docela masakr ...

Jsou i jiné kluby deskových her?

V současnosti existují desítky klubů deskových her. Faktem je, že se jednotlivé kluby dost liší, takže to bude chtít několik pokusů. Pokud bych něco spíš nedoporučil, tak jsou to kluby zaměřené čistě na hru Magic, či jiné sběratelské hry. Ne že by to byla sama o sobě špatná hra, ale mně se prostě nelíbí, že je vytvořená na vytahování peněz z kapes lidí, a to speciálně mladých kluků. Existují desítky stejně kvalitních nebo i kvalitnějších her, které vás nenutí neustále kupovat karty, jinak si neškrtnete.

A co praotec Čech? Hrál si taky?

Jakou hru přesně hrál praotec Čech bohužel nevíme, ale můžeme se domnívat, že to bylo nejspíš Člověče, nezlob se :)) Nejstarší hry ovšem vznikaly daleko od domoviny našeho putujícího praotce. Jedna z prvních
se objevila ve starém Egyptě a je dodnes oblíbená hlavně v arabském světě. Jmenuje se backgammon neboli vrhcáby. Je určena pro dva soupeře, a ačkoli je podobná Člověče, nezlob se, nabízí mnohem více prostoru, jak se vyrovnat s náhodou. Hraje se dvěma kostkami a patnácti kameny a zkušený hráč z nich dokáže vybudovat výhodnou pozici, ať padá téměř cokoli. Mnoho her má svůj původ v zemích dalekého východu, ve staré Číně a v Japonsku.

Nejznámější hrou pocházející z Číny je zcela jistě Go. Jedná se o strategickou hru plnou taktizování a soubojů na život a na smrt. Dodnes ji hrají miliony příznivců po celém světě a existuje dokonce i profesionální liga s bohatě placenými vrcholovými hráči.

Her na principu Člověče, nezlob se najdeme v historii spoustu. V poslední době se ale vývoj deskových her výrazně zrychlil a dnes je na výběr z
tisíců her a desítek herních žánrů.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho šťastných tahů v životě.
Ptal se Zbyněk Pavienský


Rámeček:
Jakub doporučuje:

Doporučit konkrétní hru, která by sedla každému, je velice ošidná věc. Musíte především vybírat podle vašich herních zkušeností a toho, jaký žánr her vás baví nejvíce. Dobrým vodítkem nicméně může být každoročně udělované ocenění Hra roku (hraroku.cz). Z letos nominovaných her vybírám tři:

Milostný dopis - jednoduchá hra pro 2-4 hráče. Jde o velice skladnou karetní hru (jen 16 karet), která je ideální na cesty a nezabere více než pár minut. Každý z hráčů se snaží jako nápadník krásné princezny předčit ostatní a doručit princezně svůj dopis s vyznáním lásky. Je to hra, ve které uplatníte intuici a odhad protihráčů a budete potřebovat i trochu štěstí.

Vládce Tokia - středně složitá hra pro 2–6 hráčů, ve které se vtělíte do monster, která spolu bojují o nadvládu nad Tokiem. Hráč si hodí několika kostkami, ale místo čísel jsou na nich symboly jako „zranění“ nebo „léčení“, a když se vám nelíbí to, co padlo, můžete kostkou až dvakrát hodit znovu. Svoje monstrum si během hry vylepšujete dalšími schopnostmi.

Terra Mystica - složitá hra, s kterou vám nejspíš bude muset pomoci někdo starší, ale pokud jí věnujete svůj čas, mnohokrát se vám to vyplatí a určitě uspokojí i náročné hráče strategických počítačových her. Hrajete za jeden ze 14 mystických národů jako Alchymisté, Obři, Víly nebo Gnómové. Na rozdíl od mnoha jiných her můžete s ostatními i spolupracovat.
Pr/Qr:1519/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek