TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275846. návštěvník.
Tento den 199.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2013
Rubrika:Zajímavosti
Autor:Zdeněk Drštka
Název:Rok víry
Článek:Možná jsme si toho všimli, možná nás to lehce míjelo, ale až dosud jsme prožívali a stále prožíváme mimořádný rok – nesel jméno Rok víry. V tomto měsíci – v listopadu 2013 – nás krom jiného čeká jeho završení.

Tento mimořádný rok vyhlásil ještě předchozí papež Benedikt XVI. Vstoupili jsme do něj v loňském říjnu, přesně řečeno 11. 10. 2013. Tento den jistě Benedikt XVI. nezvolil náhodně. Připadá na něj totiž dvojí významné výročí. Ptáte se, které události jsme si připomněli?
11. října 1962 byl zahájen II. vatikánský koncil, jedna z nejvýznamnějších událostí dějin křesťanství ve 20. století, svým významem toto století přesahující. Ne nadarmo bývá nazýván „novými Letnicemi“. O něm jsme ostatně už několikrát hovořili a nejspíše se k němu ještě na stránkách Tarsicia vrátíme.
Jedním z mnoha úžasných plodů Koncilu bylo vydání Katechismu katolické církve. Už jste se s ním možná potkali. Blahoslavený Jan Pavel II. jeho vydání cíleně směřoval na kulaté výročí Koncilu, konkrétně na jeho „třicáté narozeniny“. Byl totiž datován k 11. říjnu 1992.
Obě tyto události – zahájení Koncilu i vydání katechismu – nepochybně byly pro celou církev výraznými impulzy pro prohloubení života víry, života ve víře. Proto tedy „Rok víry“, který právě prožíváme, který má být podle papeže Benedikta „pozvánkou ke skutečnému a novému obrácení se k Pánu, jedinému Spasiteli našeho světa“. Jak sám prohlásil při jeho zahájení: „Jestliže dnes Církev vyhlašuje nový rok víry a novou evangelizaci, pak ne proto, aby uctila nějaké výročí, nýbrž proto, že ji potřebuje ještě více než před padesáti lety.“
Benedikt XVI. dokonce vyhlásil mimořádné odpustky, které bylo možné v tomto roce získat. Jednou z možností bylo vyslechnout tři přednášky o dokumentech II. vatikánského koncilu a o článcích Katechismu katolické církve. Nu, zkuste to – třeba to ještě stihnete; Rok víry slavnostně zakončíme o slavnosti Ježíše Krista Krále, tedy v neděli 24. listopadu. Nebo zkuste přemluvit svého pana faráře, ať vám o Koncilu a o Katechismu něco popovídá!
Pr/Qr:1477/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek