TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283829. návštěvník.
Tento den 135.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2013
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Včera chytré brýle, dnes hodinky a zítra… chytré pyžamo?
Článek:Je večer, oblékám si své pruhované pyžamo a cítím, jak se citlivé čipy obsažené v látce zachycují na mé kůži. Malý ohebný monitor na pravém předloktí mě informuje o neklidných neuronových oscilacích mých mozkových vln a doporučuje mi četbu před spánkem. Ze světové digitální knihovny umístěné na oběžné dráze mi vybírá klidnou poezii a já cítím, jak… AU!! Čipy se mi bolestivě zarývají do kůže. Jako blesk mnou projede zjištění, že antivir umístěný v pravé noze pyžama byl překonán a jsem nyní v ohrožení života. Bojuji. Docházejí mi síly a pyžamo mě pomalu, ale neúprosně vleče pryč…

Doufejme, že tato situace zůstane pouze na papíře, ale již dnes se objevuje trend takzvané „nositelné“ technologie. Jde o přístroje, které už nebudeme jen tak tahat po kapsách jako mobily, ale umístíme je přímo na tělo. První vlašťovkou se staly brýle Google Glass a nyní, celkem logicky, přicházejí i chytré hodiny. Možná si řeknete, že hodinky jsou už samy od sebe dost chytré, a tak uvidíme, co si na nás páni inženýři zase vymysleli.

V minulých dnech na veletrhu spotřební techniky představila firma Samsung svůj dlouho očekávaný model chytrých hodinek Galaxy Gear. Co všechno chytré hodinky umí? Tak v první řadě měří čas. To je funkce, kterou od hodinek očekáváme, a bylo by velmi smutné, kdyby se v záplavě technologií tento údaj někam zatoulal. Hlavní funkcí hodinek je ale být doplňkem klasického mobilu. Hodinky jsou tedy jakousi prodlouženou rukou telefonu. V první řadě je možno s hodinkami telefonovat. K tomu jsou vybaveny hlasovým vytáčením, takže stačí říct jméno volaného a skrze hodinky, s telefonem v kapse, můžete mluvit. (Mimochodem, tak před deseti lety používal ve filmu podobné zařízení i Bond, James Bond.) Samozřejmostí je i možnost si přečíst smsky, zprávy na FB, maily a podívat se na zjednodušenou předpověď počasí. Hodinky obsahující GPS se mohou sloužit jako jednoduchý tachometr při běhu nebo jízdě na kole.

Existence chytrých hodinek je ale pouze krokem číslo jedna. Tím druhým, a možná mnohem zajímavějším, bude schopnost komunikace hodinek s jinými zařízeními. Při ranním oblékání do školy vás upozorní, ať si vezmete deštník nebo se teple obléknete. Zajímavou možnost nabízí japonská automobilka Nissan připravující hodinky, které měří jak údaje řidiče, tak i auta a dokáží upozornit na blížící se únavu nebo agresivní jízdu nad schopnosti řidiče. To vše už není fantazie, ale současnost. Nezapomeňte ale v této záplavě technologií na nejdůležitější přístroj, který nosíme v sobě. Je to náš vnitřní kompas, který neomylně ukazuje směrem k dobru a lásce.

Jistý směr a pevný krok vám přeje milovník hračiček Zbyněk.
Pr/Qr:1426/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek