TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276143. návštěvník.
Tento den 96.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2014
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup Václav Malý
Název:Umět říci Ano
Článek:Ještě začátkem roku 1969 v posledním ročníku střední školy jsem přemýšlel o tom, že se ze mne stane archeolog. Snil jsem o dalekých zemích, kde se nacházely vzácné památky staré několik tisíciletí. Začal jsem se učit neevropské jazyky a přečetl spoustu zajímavých knih o archeologii.

Pořád mi však v hlavě něco našeptávalo: je to skutečně pro Tebe životní cesta nebo bys měl přemýšlet o něčem jiném? Nedalo mi to spát. Pravidelně jsem ministroval a mnohokrát mne napadlo, že bych místo zvonečků a odpovědí na kněžská zvolání mohl třeba sám stát u oltáře. Dva měsíce před maturitou nastala nepříjemná změna ve společnosti. Lidé ztráceli dobrou náladu, své skutečné názory si nechávali ze strachu pro sebe nebo je sdělovali jen svým nejbližším. Na pražském předměstí, kde jsem v kostele ministroval, pomalu ubývalo lidí, kteří nechtěli mít potíže z důvodů, že se veřejně zúčastňují bohoslužeb. Bylo mi z toho smutno. Vnitřní hlas mi stále opakoval: nechceš bázlivým a ustrašeným lidem sdělit, že víra v Pána Ježíše je velikým vyznamenáním a pomáhá nám vidět věci okolo sebe jinak než pohledem člověka, který myslí jen na to, aby neměl žádné potíže a proplul životem bez jakékoli námahy?
Řekl jsem si po delším uvažovaní: Pane Ježíši, děkuji, že mi tak nenápadně a bez nucení ukazuješ jinou cestu, na níž chci pomáhat druhým, aby neklesali na mysli, když se jim něco nezdaří, a dovedli se radovat ze všeho, co je krásné, dobré a pravdivé. A tak jsem podal přihlášku do semináře.
Pr/Qr:1384/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek